Index Vakbarát Hírportál

14 ezerre csökkentették a fizetését egy törvénymódosítás miatt

2017. június 10., szombat 07:49

"Otthon csak unatkoznék. Kapok fizetést, vannak barátaim" - mondja a 47 éves Krisztina az RTL Klub Házon Kívül című műsorában arról, hogy miért imád dolgozni. A középsúlyos értelmi fogyatékos nő huszonöt éve dolgozik, most éppen szőnyegeket sző, és a fizetését váratlanul megfelezték. 

Édesanyja, Wolf Klára egy hosszú Facebook-posztban fejtette ki keserűségét azzal kapcsolatban, hogy a lánya 34 ezer forintos havi fizetése április óta 14 ezer forintra csökkent. A poszt lényege, hogy az édesanya azt kifogásolja, hogy a szociális törvény módosítása óta már nem munkarehabilitáció, hanem fejlesztő felkészítés elnevezésű jogviszonyban foglalkoztatják a lányát, aki egy nappali ellátást is nyújtó intézményben tölti hétköznapjait. Az törvénymódosítás alapján pedig a foglalkoztató - habár fizethetne többet - nem köteles 220 forintos órabérnél többet fizetni.

Az édesanya a közösségi médiában élénken terjedő posztban azt írja, hogy a gyereke eddig (ha minden nap dolgozott), akkor 34.425 forintot keresett, április óta életbe lépő új jogviszonya miatt pedig csak 14.256 forintot.

Wolf Klára és a lánya az RTL Házon Kívül című műsorában is szerepelt, ahol a nő azt mondta, sok fogyatékossággal élő érintettnek csökkentették így a fizetését. Nyitrai Imre, a területért felelős helyettes államtitkár az RTL-es riportban azt mondja, szerinte méltánytalanság, jogsértés történt Wolf Klára lányával, és vizsgálatot rendelt el.

Az EMMI sajtóosztályán az Indexnek viszont azt mondták, aki hasonló jövedelem-csökkentést tapasztalt, tegyen panaszt és az ügyében soron kívül eljárnak majd. "Aki eddig teljes munkaviszonyban volt foglalkoztatva annak a munka rehabilitációt érintő törvénymódosítás során sem csökkenhet a bére. Ha mégis ilyen előfordul, akkor kérjük az érintetteket, forduljanak a munkáltatójához, illetve az intézményen kívül megkereshetik az ellátottjogi képviselőt, aki jogaik gyakorlásában segítséget nyújt, és a kormányhivatalt, amely rendszeres ellenőrzést végez az intézményekben, és panasz esetén soron kívül eljár” - fogalmaztak.

Rovatok