Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor titokzatos imádói után eredtünk

2017. június 12., hétfő 13:11

Addig-addig nézegettük a kormányfő Facebook-oldalát, hogy feltűnt: a leglelkesebb és legeltökéltebb lájkolók között vannak, akik egyáltalán semmit nem árulnak el magukról. Se egy fotó, se egy családi ebéd, se egy utalás az egykori iskolára. Úgyhogy egy kamuprofillal vetettük bele magunkat a sűrűjébe, hátha ki tudjuk deríteni, ki és mi áll a gyanús profilok mögött.

Negyvennégy ismerősnek jelölés a Facebookon fél nap alatt, az nem kevés. Főleg, ha a gépet becsukva, majd pár óra múlva visszatérve újra tizenötös számmal virít a kis fehér-piros ikon. 

De legfőképp akkor, ha senkit sem ismersz közülük.

Úgy tűnik, a 65 éves Molnár Anikó elég kapós, pedig nincs is róla fénykép a profilján, de még egy Coelho-idézet vagy népszerűsködő bejegyzés sem. Csak a kőkemény politika: Nagy-Magyarország, Echo TV és Orbán Viktor.

Molnár Anikó mellesleg nem létezik. Azért hoztam létre, hogy el tudjak merülni a Facebook legkormánypártibb szegletében, ahol titokzatos profilok szórják a lájkokat és a támogató kommenteket Orbánra, úgy osztogatják meg a propagandát, mintha az életük múlna rajta, ahol mindenki ismer” mindenkit, és ahol mindenki tagja legalább 3-4 fideszes-jobbos csoportnak.

Az egész onnan indult, hogy Orbán Viktor és ritkábban, de a magyar kormány bejegyzéseinél is akad néhány, önmagáról semmit nem eláruló, de annál elszántabb lájkoló, úgyhogy gondoltam, megnézem, kik is ők. Nem a valódi emberekről, hanem a kamugyanús felhasználókról akartam többet megtudni.

Például Ilonáról.

Ilona nagyon lelkes. Ha Orbán Viktor vagy a kormány FB-lapján megjelenik valami, akkor ő biztosan gyorsan reagál a bejegyzésre. Aztán a legpozitívabb kommenteket újra előszeretettel lájkolja. Vannak ismerősei, akikkel ha kell, együtt védik meg a kormányfőt, akár ugyanazt szajkózva.

Ők másban is hasonlóak: a profiljukon nem rajzolódik ki semmi a családjukról, az életükről, nincs róluk kép, sem semmiféle konkrét információ. Semleges a profilképük, mondjuk egy virág, egy madár, egy rajz, néha váltva egyiket a másikra. Ezeken nem nagyon van lájk vagy komment, de ha igen, az sem utal személyes kapcsolatra a lájkolóval. Az ismerőseik között nincsenek családtagok, sokszor még ugyanolyan családnevűek sem.

Molnár Anikóként próbáltam meg tehát becserkészni őket, hátha többet megtudok róluk. A kitalált Anikó csomó mindent szeret, ami Fidesz vagy Fidesz-közeli, ő is elég lelkesen indult neki a Facebooknak, lájkol, osztogat, de semmi információ nincs róla a profilján. Ismerősnek jelöli azokat, akikről úgy gondolja, közelebb visznek a célhoz, és mindenkit visszaigazol, aki őt jelöli.

Kicsit vehemens a lány

Anikó első körben a csontfideszesek hálózatába került be. Elég volt az első egy-két ismerőst megszerezni, utána lassan, de biztosan érkeztek a jelölések, köztük olyanoktól is, akik Fidesz-szimpatizáns nyílt vagy zárt csoportokat alapítottak, vagy azok adminjai. Ahogy épült az ismerősi kör, és egyre nagyobb rálátás nyílt a hálózatra, kiderült, hogy sokan ismernek sokakat, folyamatosan jöttek elő az értesítések, hogy több tucat közös ismerősöm van valakivel, és ezek a közös ismerősök nagyjából mindig ugyanazok voltak: aktív orbánista facebookozók, kommentelők, tartalommegosztók, adminok.

Néhány nap alatt összeállt egy nagyjából 50-70 fős kemény mag. De sajnos pont a legtitokzatosabb orbánista profilok nem jelöltek vissza. Pedig voltak páran.

Szóval ők maradtak a homályban, nem reagáltak a jelölésre. Az egyetlen trófea Ilona volt, akiről ismerősként sem tudtam meg többet, nem volt a profilján semmi olyan személyes, amit csak a barátai láthatnak.

Úgyhogy itt volt az ideje, hogy megkérdezzem őt és a közös ismerőseimet is, hogy mi a helyzet ezekkel a rejtélyes profilokkal. Teljesen véletlenül úgy alakult, hogy párhuzamosan tudtam beszélni a cseten Ilonával – és valaki mással is, róla. Miközben Ilona meglehetősen szűkszavú volt, és a családnevéről szóló kérdésre („honnan valósi vagy? csak a Molnár név miatt”) csak annyit árult el magáról, hogy Egerből származik, és a rokonai a környéken laknak, ezzel párhuzamosan másvalaki azt írta róla, hogy

van egy másik profilja csak letiltották egy időre. De ő nem Molnár egyèbkènt de fideszes az biztos csak nem szeretnèm kiadni Mi a baj vele? (...) Egèszen más neve van. De most mennem kell a boltba. Szia Kicsit vehemens a lány

Később jött a megfejtés:

Xy a régi profilja! De azt hiszem 1 hónapra letiltották. Talán Székesfehérvári, de ez nem biztos.

Amikor Ilonának elárultam, hogy tudom, hogy nem ez az igazi neve, megszakadt a kommunikációnk. Aztán még többektől is érdeklődtem, de mint kiderült, személyesen senki sem ismer senkit.

Itt mindenki csak virtuális ismerősöm,leszámítva 1-2 személyt,természetesen a politikai hovatartozás okán

 – kaptuk a választ egy férfitól, akinek amúgy 259 ismerőse van, és adminként működik például a Médiafigyelő nevű aktív, szintén ultrafideszes csoportban.

Ebben a közösségben nem fontos a személyes ismeretség, hiszen a hozzászólásokból és a saját oldalon való megosztásokból kiderül, hogy ki milyen ember!

– jött egy másik válasz.

Amikor másvalakikről érdeklődtem, ugyanezeket a válaszokat kaptam. És voltak persze, akik egyáltalán nem válaszoltak az üzenetemre annak ellenére sem, hogy elvileg ismerősök voltunk. Vagyis nem találtam olyan embert, aki személyesen is ismerné ezeket a rendkívül aktív, csak a politikával foglalkozó, kormánypárti kommentelőket.

Végül egyébként Ilona lett a kivétel a történetben: egyrészt mert visszajelölt, másrészt, mert az iránymutatás alapján egyszer csak ráakadtunk a másik, valódinak tűnő profiljára is, feltehetően lejárt a tiltása. Nem egri és nagyon aktív Orbán oldalán. Bejelöltük, visszajelölt, de a kérdéseinkre már nem válaszolt.

Politológus, exkém és a kis lánycsoport

Érdekes volt látni, hogy kik azok a közéleti személyiségek – persze a fideszes politikusokon kívül –, akiknek elég sok ismerősük van ebben a két-három hét alatt összeszedett fideszes hálózatban: Lánczi Tamás, Kiszelly Zoltán és ifj. Lomnici Zoltán.

Mindannyiuknak több ezer ismerősük van egyébként. Lánczit sajnos nem lehetett bejelölni, de 44 közös ismerőssel zártuk a projektet. Kiszelly visszaigazolta a jelölésünket, ő két profilt is üzemeltet, 26, illetve 46 közös ismerőse van a kitalált ál-Anikónkkal. Lomnicival 27 közös barátunk lett, ő nem igazolta vissza a jelölést. 

Az ő ismerőseiket és a fideszes csoportokat nézve bukkantunk rá például egy olyan társaságra, amelynek tagjai mind nők, mindegyiknek a profilképe egy portrérajz, mind ismerik egymást, ezerrel osztják a kormánypárti tartalmat, április végén-május elején csatlakoztak a Facebookra, és léptek be a 

nevű csoportokba. Kedvelik a Századvéget, a Nézőpontot. Öten voltak, aztán egyszer csak az egyiküket, Csillát törölték. Mindegyiküknek ismerőse Lánczi Tamás és Kiszelly Zoltán, de senki más fideszes közéleti személyiség. Hárman igazoltak minket vissza, de a profiljukól ismerősként sem derült ki több - ketten is az interneten fellelhető, fiatal fürdőruhás lányokat ábrázoló képeket tettek fel sajátként - , és beszélgetést is hiába kezdeményeztünk velük. Egyébként ahhoz képest, hogy 3-400 ismerősük van, a posztjaikat elvétve lájkolja, kommentálja egy-két ember. 

És van még egy ismert nem politikus is, akinek a neve állandóan előbukkant ezekben a csoportokban, ismerősi körökben:

Földi László egykori hírszerzőé, akivel szintén ismeretséget kötöttünk, és 36 közös ismerőssel zártunk.

Őt egyébként hiába szólította meg a Facebookon Anikó, nem reagált. Ezek a számok annak fényében elég komolyak, hogy Molnár Anikónak 175 ismerőse lett végül néhány hét alatt. Mellékes, de valamiért feltűnően nagy sikere van ezekben a körökben egyébként az Echo TV Háttér-Kép és Informátor című műsorának, szinte kötelező lájkolni ezeket, de a Duna TV Hazajárója is ott van sokak kedvence között.

Hungaristákig és lengyel ultrákig jutottunk

Az egész kísérletnek még egy hozadéka volt: az ismerősgyűjtők támadása. Ők azok, akik miatt egy hét után már naponta 20-30 jelölés érkezett. Általában 4-5 ezer ismerősük van, és a jelek szerint boldog-boldogtalant bejelölnek, akiket feldob nekik a rendszer. Molnár Anikót jellemzően először a fideszesek találták meg, majd jöttek a jobbikos Trianon-tagadók és Orbán-gyűlölők, másfél hét után pedig megérkeztek a legdurvább hungaristák, sőt, a sima nácik is.

És közben elkezdett ömleni az üzenőfalon a propaganda, a „Rolex Botka kerítést bontana", a migránsozás, az arab lefejezések és megkövezések, a nyomasztó fake news. Mindenki megpróbált felvenni mindenféle csoportba, bekerültem egy titkos orbánista társaságba, aztán egy csoportos csetbe, jöttek a lengyel fociultrák, akik valamiért a lengyel csapatok és pornósztárok mellett a jobbikos oldalakat is tucatjával lájkolják. Egyre több ismeretlen kérte, hogy csatlakozzam a vállalkozásának, oldalának, ilyen-olyan csoportjának kedvelőihez, és villogtak az olyan típusú üzenetek, hogy lennének-e olyan ismerőseim, akiket be tudnék léptetni az ő oldalára, sőt, igazából adminokat is keres oda. 

Mivel a rejtélyes fideszes kommentelők továbbra sem jelentkeztek, visszaigazolni sem akartak, és akárkit kérdeztem, nem ismerte őket, vagy nem válaszolt, lezártam a projektet, mielőtt meghülyülök.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok