Index Vakbarát Hírportál

Áder újra helyzetbe hozza a plakáttörvényt

2017. június 15., csütörtök 20:11

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a burkolt pártfinanszírozás megakadályozását és az átlátható kampányfinanszírozás biztosítását célzó törvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön, írja az MTI.

Áder János azt írta, a törvénnyel nem ért egyet, ezért él az Alaptörvényben biztosított jogkörével, és észrevételei közlésével megfontolásra visszaküldi a törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök szerint a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

A plakáttörvényről az Országgyűlés a szerdai ülésnapon szavazott, a javaslat több rendelkezésének elfogadásához kétharmados többségre volt szükség. Kétharmados támogatás azonban egyik rendelkezés sem kapott, így az Országgyűlés csak a törvény egyszerű többséget igénylő rendelkezéseit fogadta el. Az elbukott szavazás után a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos azt mondta, az ősszel még visszatérhetnek a kérdéshez. Áder most visszadobta az Országgyűlésnek.

És közben Kövér László Áder levelével párhuzamosan az Inforádióban arról beszélt, hogy a Fidesz-KDNP frakciója nem adja fel azt a célt, hogy az úgynevezett plakáttörvény kétharmados rendelkezéseit is megszavazza a parlament. Kövér arról beszélt, hogy a sarkalatos törvényi részek el nem fogadása miatt értelmetlen betűhalmaz lett a megszavazott törvény. Áder tehát nem tehet mást, mint hogy visszaküldi az Országgyűlés elé.

A házelnök megjegyezte, a plakáttörvény miatt rendkívüli ülést tarthat az Országgyűlés a nyáron.

A „burkolt párfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról” elnevezésű törvényjavaslat azt mondta volna ki, hogy

Gulyás Gergely azt is kezdeményezte, hogy kampányidőszakon kívül egyáltalán ne lehessen párt- és kormányérdeket szolgáló politikai hirdetést kitenni. Ezt a kormány valószínűleg a hozzá lojális szervezetek hirdetéseivel játszhatta volna ki, és azzal, hogy politikai helyett tájékoztató jellegűnek minősítenek egyes hirdetéseket, például az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányhoz hasonlókat – kétharmad híján azonban ez a terv is elbukott.

Rovatok