Index Vakbarát Hírportál

Undulatus asperatusszal tört be a front

2017. június 16., péntek 12:00 | aznap frissítve

Pénteken megérkezett az ígért hidegfront, ami a hétvégi időjárást is kellemetlenné teszi. Budapestet 13 óra körül éri el a viharzóna. 

Heves zivatarok miatt három megye - Somogy, Zala és Baranya - kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Délelőtt a Dunántúlon alakultak ki nagy viharok, amik kelet felé mozognak.  

Az Időkép.hu észlelői vették észre, hogy egy különleges fajta felhővel, az úgy nevezett undulatus asperatusszal érkezett meg a hidegfront. Azt írják, rövid időn belül másodszor jelent meg hazánkban a ritkának számító undulatus asperatus. Hat napja, Június 10-én Budapest fölé kúsztak be.

A felhők a hidegfronthoz kapcsolódó csapadékzóna élén jelentek meg. A királyegyházi kamerájuk pedig videó formájában is megörökítette a jelenséget.

Pénteken a legkisebb valószínűsége a viharnak a Dél-Dunántúlon van. Napközben többfelé megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-17 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb is lehet. Napközben 23-30 fokig melegszik a levegő, a lehűlés csak szombatra várható. 

Rovatok