Index Vakbarát Hírportál

CEU-rektor: Senkit sem gyaláztak meg még igazságtalanabbul, mint Sorost

2017. június 18., vasárnap 15:15 | aznap frissítve

Hosszú véleménycikket írt Michael Ignatieff a Projekt Sydicate nevű oldalra, melynek fordítása teljes terjedelemben megjelent a Hvg.hu-n. Az írás alapvetően a világ egyetemeinek és azok autonómiáinak helyzetével foglalkozik. Onnantól kezdve, hogy mit is jelent pontosan. 

A CEU esetében kiderült, hogy a szabadságról szóló közhely igaz: annyit ér, amennyit hajlandó vagy adni érte. Akik nem küzdenek meg a szabadságukért, azok el fogják veszíteni.

- írja a saját helyzetükről. 

Ignatieff szerint a CEU ügyében folynak a tárgyalások New York állam kormányzói hivatal és a magyar kormány között. Ezek állásáról nem derül ki több, csak hogy a rektor reméli, ezek sikerrel zárulnak majd, és folytathatják tovább a munkájukat. 

A rektor hangsúlyozza, azért küzdhettek meg a szabadságukért, mert magántőkéből működnek. Egyetlen adományozójuk Soros György, aki a CEU-val folytatott csatározások közben tiszteletben tartotta akadémia szabadságukat, nem úgy, mint a magyar kormány - jegyezte meg.

Senki sem tett többet Magyarországért, és senkit nem gyaláztak meg még igazságtalanabbul

- húzta alá a rektor.

Ignatieff szerint Magyarországon gyenge a demokrácia, ami azt jelenti, hogy a "populista politika" kiiktatja a fékek és ellensúlyok rendszerét, a sajtószabadságot, a bírói függetlenséget. Ezekben a helyzetekben pedig az egyetemi szabadság viszont különösen sebezhetővé válik. 

A rektor szerint az akadémia szabadságért folytatott küzdelemnek sosincs vége, folyamatosan védelmezni kell külső és belső ellenségeitől. 

Mindkét fronton azon múlik a siker, hogy meg tudjuk-e győzni polgártársainkat: amikor magunkért harcolunk, értük is harcolunk

- zárta írását. 

Rovatok