Index Vakbarát Hírportál

Tarlós: Már az is baj, ha jobb metrót kapunk a pénzünkért?

2017. június 23., péntek 18:01

Miután péntek reggel újra elromlott egy metrókocsi a 3-as vonalán, és lincshangulat alakult ki pár perc alatt a Nyugatinál, egyértelművé vált, hogy totális káoszba fulladt a metrózás az új kocsikkal. 

A hatóság délutánra úgy döntött: valamennyi felújított orosz metrószerelvényt kivonják a forgalomból. Azt pedig egyelőre még nem tudni, hogy mennyi idő alatt javítják meg az orosz mérnökök az új kocsikat, és azok mikor állhatnak vissza a forgalomba, ha egyáltalán visszaállhatnak.

Érdemes ilyenkor felidézni, hogy mit mondtak a politikusok, elsősorban Tarlós István budapesti főpolgármester az új metrókocsik beszerzéséről. Tavaly júniusban még úgy látta, hogy az újságírók csak kötekednek, és már az is baj, ha jobb metrókocsikat kapunk:

Az idén forgalomba álltak a metrókocsik, és rögtön jelentkeztek is a hibák az első napokban. Tarlós hárította a felelősséget, és "normális gyermekbetegségeknek", "gonosz erők játékának" tartotta.

Tarlós a metrólerobbanásokról márciusban

Teltek a hónapok, ám a hibák csak nem tűntek el, így Tarlós értelmezése sezrint is "negatív hírré" vált a történet. Ennek ellenére Tarlós még csütörtökön is pletykáknak titulálta a hibákról szóló híreket.

Nézze meg a szerelvényeket, ne a pletykákra hallgasson!

- Tarlós István a Hvg.hu-nak, 2017. június 22.

Érdemes meghallgatnunk a kormány véleményét is a metrókocsikról. A DK-s Oláh Lajos kérdezte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot még hetekkel ezelőtt a dologról, Fónagy János pedig írásban válaszolt, és ezt éppen pénteken tették közzé, amikor a hatóság visszahívta a kocsikat.

Vagyis a főpolgármester és a kormány finoman szólva sem volt hajlandó szembenézni a helyzettel, vagy pedig mást kommunikáltak, mint a valóság. Búcsúzóul ne feledjük Tarlós István örök érvényű mondatát, amellyel vigasztalhatja magát minden metrón rekedt utas:

Még mindig jobb, ha valami akkor is fékez, ha nem kéne, mintha akkor sem fékezne, ha kéne, ezt lássuk be.

- Tarlós István, 2017. március.

Rovatok