Index Vakbarát Hírportál

Izraelt meglepte, hogy Orbán kivételes államférfinek nevezte Horthyt

2017. június 28., szerda 23:36

Orbán Viktor múlt héten a felújított Klebelsberg-kastély átadásán kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst. A miniszterelnök kijelentésére reagálva a Mazsihisz megjegyezte

Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és '39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni.

Szerda este a Hír TV Newsroom című műsorában Izrael Magyarországi nagykövete is jelezte, hogy Orbán méltatása miatt diplomáciai úton kérnek magyarázatot a magyar féltől. Yossi Amrani azt mondta, hogy ugyan érti a kontextust, amiben Orbán a kormányzót dicsérte "mégis csak eléggé aggályos volt számukra". 

(...) nyilvánvalóan tudjuk, hogy Orbán úr jó barátja Izraelnek és a zsidó népnek, és elismerjük azon erőfeszítéseit, amellyel támogatja a zsidóság életét Magyarországon. De Horthyt kivételes vezetőnek nevezni abban a történeti kontextusban, hát lehet így vagy úgy értelmezni ezt, de ez mindenképpen meglepetést keltett bennünk, és diplomáciai csatornákon kértük ennek a tisztázását.

- idézte a nagykövet szavait a 444. Amrani azt is megerősítette, hogy júliusban Budapestre jön Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő, hogy a V4-ek vezetőivel találkozzon. 

Rovatok