Index Vakbarát Hírportál

Kreatív demokráciában élünk: itt az online népszavazás!

2017. július 4., kedd 19:57

A demokráciában az a jó, hogy általában utat tör magának, a demokráciát sajátosan kezelő hatalomban meg az a rossz, hogy mindig feltalálja magát a demokrácia elnyomására. De vajon be lehet-e vetni online kopaszokat, hogy megakadályozzunk egy online népszavazást? Vajon meg tud-e győzni személy szerint minden választópolgárt a választási bizottság vezetője, hogy ők bizony nem értenek ahhoz az adott kérdéshez, vagy, hogy nem érdemes megnézni egy bizonyító erejű kamerafelvételt furcsa kopaszokról, hagyjuk ezt a szavazósdit a fenébe?

Kedd délután ötkor a belvárosban egy sajtótájékoztatón mutatta be néhány civil, köztük Schilling Árpád színházi rendező, illetve Lang András, a Pesti Est egyik alapítója legújabb kezdeményezésüket, az online népszavazást, és az ahhoz kapcsolódó weboldalt. A lényege: az Észtországban már használt népszavazási formát, az online népszavazást szeretnék bevezetni itthon is, mivel szerintük jelenleg a kormány egyedül dönti el miről, és hogyan szavazhatnak az emberek, fejezhetik ki véleményüket.

A sajtótájékoztató elején levetítették Schilling Árpád legújabb, a kezdeményezés Facebook-oldalára is feltöltött kisgatyás-papucsos videóját, amiben elmondja, jelenleg mi a gond úgy általában a népszavazásokkal, és ezzel szemben miért lenne sokkal szabadabb és demokratikusabb az online rendszer, illetve azt, hogyan lehet ott regisztrálni, és hitelesíteni magunkat:

Schilling a videóban úgy kezdi: 

Idefigyelj, Viktor! Hát nem szégyelled magad, hogy nemzeti konzultáció címszó alatt pártkampányt finanszírozol közpénzen? Ennek az egész kommunikációs fogásnak az egyetlen célja, hogy összetartsd a szavazótáborod. Kétmillió embert szórakoztatsz tízmillió ember pénzéből. Közben meg tőlünk elveszed a népszavazáshoz való jogunkat. Ezt üzened a kopaszaiddal, az Áderral Jánosoddal, a nemzeti bizottságoddal, hogy márpedig ebben az országban nem dönthet a nép.

Schilling szerint, ha Orbán valóban konzultálni akarna a magyarokkal, akkor esélyt adna arra, hogy az emberek is feltehessék a kérdéseiket. De ez nem történik meg, ezért az embereknek maguknak kell megteremteni ezt.

Ezért létrehozták a szabadszavazas.hu nevű oldalt, ahol a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint egy emailcímmel regisztrál az ember, aztán szavaz a három feltett kérdésben, majd tanúsítja, igazolja magát. Ezt a személyi szám és anyja neve megadásával teheti meg a felhasználó, ami után a rendszer generál egy csak hozzá tartozó kódot. Miután igazolta magát, hogy egy valódi emberről van szó, adatai törlődnek a rendszerből. Elmondásuk szerint így az online népszavazás biztonságos, mert nem tárolja a személyes adatokat. Egy ember egyszer szavazhat, a szavazatát nem vonhatja vissza. A Szabad Szavazás oldal az Ada informatikai hátterét használja.

Az első három kérdés, amivel az oldal elindul a Tanítanék Mozgalom, a Kétfarkú Kutyapárt, illetve az LMP kérdései. De szeptemberben újabb három kérdéssel folytatnák, amit a felhasználók, regisztrálók, szavazókkal közösen választanának ki úgy, hogy a megadott emailcímen várnák az ötleteket, abból szűrnének le 10 kérdést, amit egy súlyozásos szavazásban megszavaztatnának. A kezdeményezők (Bakos Gábor, Lang András, Schilling Árpád, Takács Bori, Takács Flóra) szerint ezután a legfontosabb 3 kérdés lenne a következő szavazás három kérdése.

Három szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez így az elején, ők adták az első három kérdést is.

Tanítanék Mozgalom:

Törley Katalin elmondta, nem egy megosztó kérdés ez persze, de nagyon fontos, hogy gondolkodjunk erről egyáltalán. És ez az egész jó a civileknek, szervezeteknek, akik figyelmet kaphatnak, és jó mindenkinek, aki belép a rendszerbe, mert egy valódi demokratikus aktust élhet át.

Kétfarkú Kutyapárt:

Kovács Gergely az MKKP vezetője szerint azért ezt a kérdést választották, mivel a választási bizottság éppen azzal utasította el a paksi atomerőmű megépítésére vonatkozó népszavazási kezdeményezést, hogy az embereknek nem elég a tudása ahhoz, hogy ebben a kérdésben döntessenek.

LMP:

Ungár Péter a sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy nem valami új kérdés ez, az LMP-ből Schiffer András számtalanszor próbálkozott vele a parlamentben, de a Fidesz rendre elutasította, hogy erről szavazzanak, döntsenek. Ungár szerint felháborító és szégyenteljes, és a Fidesz szégyene, hogy Biszku Béla ágyban, párnák közt halt meg és nem a börtönben. A Fidesz alapító ideológiája elvileg az antikommunizmus volt, de az, hogy hét éve ehhez nem nyúltak, ez azt jelenti, az alapító identitásuk már nincs velük Ungár szerint. Ezért szeretnék megtudni, mennyien szeretnék befejezni tényleg a rendszerváltást.

A kezdeményezők elmondták, hogy szeretnének valamiféle demokráciaélményt adni az embereknek, és eközben magának az online népszavazásnak is reklámot csinálni. Schilling szerint hosszú távon az államnak kellene ezzel foglalkoznia, persze, nem gondolják, hogy egy államon kívüli államot kellene létrehozni, de sajnálják, hogy sem a jelenlegi, sem a korábbi kormányoknak nem volt fontos az online népszavazás. Hozzátette, hogy ha elhal, ha nem sikerül felkelteni százezrek érdeklődését, akkor ez van, így jártak. De legalább megpróbálták.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy az ügyfélkapu alatt van egy e-demokrácia fül, ami alá simán bekerülhetne egy ilyen online népszavazási rendszer, ha arra lenne politikai akarat. Az biztos, hogy technikai akadálya nincs a dolognak. Az online szavazás pedig eltüntethetné azt a problémát, hogy csak egy nap van a szavazásra, ahogy azt a jelenleg fennálló problémát is, hogy egy Londonban élő magyar nehezebben tudja leadni szavazatát, mint egy erdélyi magyar. 

Az első szavazás október 23-ig tart.

Észtországban maga az észt miniszterelnök töltött fel egy oktatóvideót arról, hogyan tudnak regisztrálni és szavazni a helyi online szavazási oldalon:

Rovatok