Index Vakbarát Hírportál

Civilek veszik fel a harcot a Tiszán úszó műanyagszigetek ellen

2017. július 4., kedd 13:23 | aznap frissítve

Az erős szél miatt egy nappal később rajtolt el az idei Pet Kupa, amin természetfilmesek, természetvédők és több tucatnyi civil háborút hirdet a tiszai árhullámmal érkező műanyagpalackok tízezrei ellen.

A Pet Kupán az elmúlt három évben 5 tonna szemetet gyűjtöttek össze a Tiszából, amihez, ha csekély mennyiségben is, de az Index is hozzájárult 2014-ben, amikor Petanic néven saját hajót építettünk, és egy hétig halásztuk a palackokat.

Azóta szinte környezetvédelmi minifesztivállá nőtte ki magát az esemény: egyre több a résztvevő, és egyre több a kézi készítésű, újrahasznosított műanyagpalackokat felhasználó, és csak megújuló energiával hajtott hajó. Az idei túrán nagyjából 250 ember vesz részt és 16 hajó indul, köztük egy hatalmas szemétevő hajó, amiben a begyűjtött palackokat tárolják majd. Az akcióhoz csatlakozott a WWF magyarországi szervezete is, akik 380 PET-palackból készült Vízipanda nevű hajójukkal versenyeznek, és egy bodrogi kenus különítmény is.

A túra Dombrádról indult és Balsán, Tokajon, Tiszaladányon át Tiszalökre érkezik szombaton. A versenyzőknek naponta 10-17 km-es szakaszokat kell megtenniük hajóikon, miközben a lehető legtöbb műanyagszemetet kell kihalászniuk a folyóból.

Világszerte számtalan módon próbálkoznak a tengereken és folyókon szigetként úszó sok száz tonnányi műanyag környezetbarát felszámolásával, Magyarországon a Pet Kupa az egyetlen ilyen rendszeres és civil kezdeményezés. A túrázók kalandjait a Facebook-oldalukon lehet követni, a verseny végéről az Indexen is beszámolunk.

Rovatok