Index Vakbarát Hírportál

Nem meglepő, hogy szabadon vannak a Határ úti kötekedők

2017. július 5., szerda 05:39

A Blikk megírta kedden, hogy szabadlábon védekeznek a Határ úti kötekedők, akikkel Bács Péter színész szállt szembe június 7-én este, amikor többeket inzultáltak. A rendőrség még június 30-án közölte, hogy a biztonsági kamera felvételének megjelenése után feladta magát a 19 éves T. Gábor, akit (mivel valakit ököllel úgy megütött, hogy az illető 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett) súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítottak meg, és őrizetbe is vettek. A Blikk szerint T. Gábor társa szintén feladta magát.

A június 30-i rendőrségi hírben még az szerepelt, hogy a ferencvárosi rendőrök előterjesztést tesznek T. Gábor előzetes letartóztatásának indítványozására. A Blikk kedden Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség sajtóreferensének tájékoztatása alapján számolt be arról, hogy végül nem tettek indítványt előzetes letartóztatásra.

Megkerestük az ügyészséget a döntés okaira vonatkozó kérdésünkkel. Bagoly Bettina válasza szerint azért nem tett az ügyészség indítványt az ügyben az előzetes letartóztatás elrendelésére, mert annak törvényi feltételei (az előzetes letartóztatás különös okai) nem álltak fenn.

A gyanúsított büntetlen előéletű, a nyomozó hatóság előtt önként megjelent. A szökés, elrejtőzés, vagy a bűnismétlés veszélyét egyéb adatok sem alapozták meg. A már beszerzett bizonyítékok alapján pedig a bizonyítás megnehezítésétől sem kell tartani

- sorolta.

T. Gábor társa, a másik kötekedő esetében rendőrségi előterjesztés sem volt előzetesre.

A statisztikák szerint egyébként ritkaságszámba megy, hogy súlyos testi sértés vagy garázdaság miatt indult ügyekben előzetes letartóztatásba kerüljön a gyanúsított. Az Országos Bírósági Hivatal legutóbbi elérhető, 2015 első félévére vonatkozó statisztikája szerint így fest a helyzet:

Ebben a félévben összesen egyébként 43015 felnőttet ítéltek el jogerősen, míg a jogerősen elítéltek között azoknak a száma, akik eltöltöttek valamennyi időt előzetes letartóztatásban, 1537 volt, vagyis az arány körülbelül 3,6 százalékos. Számszerűen a legtöbben súlyosabb lopás (327) és rablás (266) miatt indult ügyekben jártak így. A rablóknál az arány is jelentős: 50 százalékuk megfordult előzetesben. Ehhez képest a súlyos testi sértésnél csak körülbelül 2,9 százalékos, garázdaságnál 0,9 százalékos arányról beszélhetünk.

Rovatok