Index Vakbarát Hírportál

Orosz Mihály Zoltán idén a vecsési Pride-ra ment

2017. július 9., vasárnap 12:01

Szombaton a budapesti Pride-dal egy időben körülbelül 2-300 büszke magyar ember gyűlt össze Vecsésen, hogy megnézzék egy új, Erő és Elszántság nevű szélsőjobboldali mozgalom zászlóbontását. A mozgalom fő pilléreit az eddig leginkább vidéki településeken rendezett megfélemlítő akcióiról ismert Betyársereg politikai szárnya, az Érpataki Modell Országos Hálózata és az Identitárius Egyetemisták Szövetsége (Identitesz) adják. Legalábbis így volt eddig, de most mintha lenne némi zavar: az érpataki modell pápája, Orosz Mihály Zoltán bejegyzett egy Rend és Igazságosság nevű pártot, erről a többiek nem tudtak, megsértődtek, és Oroszt arra kérték, ne is vegyen az egészben részt, írja az Mno.hu. Orosz így csak érdeklődőként, és kritikusként volt ott az eseményen.

A mozgalom létrejöttének előzményeiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Az alapítók úgy foglalták össze: sem a Fidesz, sem a Jobbik nem képviseli hitelesen az értékrendjüket. A vecsési rendezvényen elmondták: vegytiszta szélsőjobboldali mozgalmat akarnak, legfőbb ellenségük a liberalizmus. Probléma, hogy túl sok a cigány, és hogy túl sok menekült jön. A mozgalomnak egyébként tagja a Jobbikból kilépett vecsési Jobbik-elnök, Szabó Attila is. De voltak többen magyar gárda egyenruhában is.

A három, eredetileg alapító formáció egyike, az érpataki hálózat vezetője Orosz Mihály Zoltán a 24.hu-nak nyilatkozott arról, hogy időközben összezördülés van, főleg ideológiai. Az Mno-nak is részletezte: "szerinte meg kell haladni a kommunizmus, a nácizmus és a liberalizmus eszméjét, és nem tartja szerencsésnek ha azok akármilyen „neo”-formában térnek vissza (...) ma már nem etnikumok között húzódnak a törésvonalak, hanem az építők és rombolók között" - írta a lap Orosz elmélkedéséről. A 24-nak a mozgalom másik két formációjának vezetői azt mondták, Orosz túl önjáró.

Középen az egyik alapító egy korábbi meggyőződéses akciója közben:

A konfliktus miatt tehát két alapja van a mozgalomnak: a Betyársereg és az Identitesz. 

Betyársereg: Vezetője Tyirityán Zsolt, aki az Indexnek adott interjúban elmondta, vállalja, hogy hisz a fajok közti hierarchiában, "ha a liberálisok szemében ez nácinak számít, akkor én náci vagyok" - mondta. Büszkén vallja, hogy a cigányok kevesebbet érnek, mint az árja magyarok, Adolf Hitler népirtását pedig saját megfogalmazása szerint alternatív nézőpontból közelíti meg. A szombati rendezvényen dedikált is egy példányt Adolf Hitler Mein Kampfjából.

Identitesz: Elnöke László Balázs, aki nyilas konferenciákon szónokol, és a szálasista örökségét nem tagadó Pax Hungaricának is tagja volt, amiről annyit érdemes tudni, hogy tagjai közé nem kerülhetnek cigányok, zsidók, homoszexuálisok, de más „nem europid származású személyek” sem, jelképeiket a nyilas mozgalomtól kölcsönzi. Ahogy László új szervezete is, de szerinte az a nyíl csak az irányt jelöli ki.

Rovatok