Index Vakbarát Hírportál

Orbán Izrael-barát irányba vinné az EU-t

2017. július 19., szerda 13:56

A lengyel, szlovák, cseh és magyar kormányfők részvételével a visegrádi országok közös tanácskozást tartottak Budapesten Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. Orbán a térség stabilitását és a terrorizmusellenes küzdelmet hangsúlyozva határozottan kiállt Izrael mellett, EU-s szinten is nagyobb együttműködést és kevesebb bírálatot javasolt Izrael felé.

A négynapos magyarországi látogatáson lévő Netanjahuval most a visegrádi négyek vezetői közösen ültek le, és a tanácskozás után Izrael európai támogatóiként szólaltak meg, mint akik az EU-n belül is határozottabban támogatnák Izrael.

Orbán azt sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, és bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput. 

Ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti, ezért a kapcsolatokat a higgadt ésszerűség irányába kell terelni

– mondta a magyar miniszterelnök.

A visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy „értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében, mindaz ugyanis európai érdek is, hisz véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen” – írja az MTI. A visegrádiak Orbán szavai szerint osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem. Hozzátette: az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent.

Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek országaival. Az izraeli kormányfő arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén az együttműködés Izraellel Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. „Az első terület a múlt erői elleni harcot jelenti, a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását.” Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe.

A V4-ek különmegbeszélésén más témák is előkerültek:

Rovatok