Index Vakbarát Hírportál

Két magyar ingatlan is van Észak-Koreában

2017. augusztus 2., szerda 08:31

A világ nyolcvankilenc országában, összesen 1280 ingatlant tart fenn a magyar állam – egyebek mellett ez derül ki Magyar Levente külügyminisztériumi államtitkár írásbeli válaszából, amit Demeter Márta független országgyűlési képviselő kérdésére állított össze. Demeter a külföldön megvásárolt vagy bérelt ingatlanokról kérdezett - erről a Magyar Nemzet számolt be. 

A listából egyebek mellett kiderül, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium több mint 10 milliárd 984 millió forintot fizetett bérleti díjakra 2016-ban, tavaly a fenntartási költségek összesen 3 milliárd 243 millió forintot tettek ki. 

A külügyminisztérium Japánban, illetve Iránban fizeti a legmagasabb bérleti díjat. E kettő közül az iszlám köztársaságban tavaly három ingatlanért kifizetett, több mint 145 millió forint nehezen indokolható.

A dokumentumban feltüntetett harmadik legdrágább ingatlanonkénti ár Törökországban jön ki. 

A magyar államnak Észak-Koreában is van két ingatlana. Ezeknek a külügy tájékoztatása szerint fenntartási költsége nincs, vagyis vagy Phenjan vállalata át azokat, de az is előfordulhat, hogy az épületeket tavaly teljesen magára hagyták - írja a lap. 

Rovatok