Index Vakbarát Hírportál

Balog Zoltán megmondta, hogy lehet erőforrás a romániai magyar cigányokból

2017. augusztus 3., csütörtök 09:31 | aznap frissítve

Balog Zoltán július 17-én a bálványosi szabadegyetemen mondta azt a nagy vitát kiváltó mondatot, hogy

a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás.

A félreérthető és vitákat kiváltó kijelentést jó két héttel később igyekezett megmagyarázni, amikor szerdán a roma holokauszt áldozatai és hősei előtt tisztelgett. Elmondása szerint Bálványoson egy ifjúságkutatásról beszélt, ami nem tért ki a határon túli magyar ajkú cigányokra. Emiatt valóban eldöntendő kérdés, hogy az ő sorsuk kinek a felelőssége, mondta Balog az MTI-nek. Meg is adta a választ: elsősorban a román államé, hiszen Románia területén élnek, ugyanakkor a romániai magyar közösségnek és a magyar kormánynak is el kell döntenie, hogyan segíti őket.

Balog szerint a probléma összetett: egyrészt igaz, hogy számos magyar közösségben a magyar iskolába már csak romák járnak, a magyar családok nem íratják be ezekbe az iskolákba gyermeküket. Másrészt van, ahol pont azért lehet fönntartani a magyar iskolát, mert a magyar ajkú cigányok oda jelentkeznek. A döntést, amelyet Magyarországon a magyarországi romákról meghoztunk, meg kell hozni az elszakított nemzetrészek tekintetében is, és "akkor erőforrás lehet az, ami ma még nem az" - mondta a miniszter.

Balog azt is mondta: "Magyarország elmondhatja, hogy mi emeltük európai szintre a roma ügyet, hiszen 2011-ben a mi elnökségünk fogadtatta el az európai roma keretstratégiát". Emellett Magyarországon csökkent a munkanélküliség olyan mértékben, hogy számos család föl tudott kapaszkodni az alsó középosztály szintjére, és az elmúlt három év alatt megduplázódott az egyetemre járó romák száma. Az ő támogatásukra hozták létre az egyházak az állami finanszírozású, egyházak által fenntartott keresztény roma szakkollégiumi hálózatot.  A magyar kormány tehát eldöntötte, hogy erőforrásként tekint a magyarországi cigányságra, és azt is, európai ügyként kezeli sorsukat.

A miniszter azt is megemlítette, hogy ma az Európai Unió megpróbálja átcsoportosítani a migránsok integrációjára azokat a forrásokat, amelyeket a romáknak harcoltak ki, de ez nem jó folyamat, ezért szót emelnek ellene. "B ízom benne, hogy Európában lesz elég erő ahhoz, hogy valóban segítse azokat, akik közénk tartoznak, akik évszázadok óta európai állampolgárok" - mondta Balog Zoltán.

Rovatok