Index Vakbarát Hírportál

Az újpesti rendőrkapitány miatt hívtak össze rendkívüli közgyűlést

2017. augusztus 9., szerda 09:36

Rendkívüli közgyűlést tart szerda délután az újpesti képviselő-testület Wintermantel Zsolt polgármester kezdeményezésére amiatt, hogy véleményezzék a kerületi rendőrkapitány kinevezését.

Mint megtudtuk, nem arról van szó, hogy Újpesten új rendőrkapitány lesz, hanem a jelenleg megbízott kapitányként dolgozó Buchwald Milán rendőr őrnagyot akarja a BRFK vezetője, Bucsek Gábor kinevezni. Erről egyébként Wintermantel augusztus 7-i levélben értesítette az újpesti képviselőket. Bár a polgármester leveléből az derül ki, hogy a kinevezés véleményezésére szeptember 15-ig van lehetőségük, már most tárgyalják azt.

A kinevezés és az emiatt megtartott rendkívüli közgyűlés azért is érdekes, mert éppen Újpesten történt a múlt héten, hogy rendőri igazoltatás közben meghalt egy férfi. Ráadásul  a testületnek  szeptember 15-ig kellene véleményeznie a kinevezést. Augusztus végén amúgy is lenne ülés, ezért is furcsa, hogy most rendkívüli közgyűlést hívott össze a polgármester. Ezzel kapcsolatban a polgármester a Facebook-ra azt írta, hogy rosszul értelmeztük a dátumot. "Nem a testületnek van ideje szeptember 15-ig véleményezni az előterjesztésben foglaltakat, hanem a testület ad ma NEKEM határidőt, a határozat végrehajtására" - írja. 

Úgy tudjuk, hogy az önkormányzat vezetése azt szeretné, ha Buchwaldot megerősítenék a pozíciójában. Információnk szerint a kerületi vezetés környezetében azt hallani, hogy az igazoltatott férfi szívinfarktusban halt meg. 

A rendőrség első, szűkszavú tájékoztatása szerint a férfi intézkedés közben rosszul lett, és a rendőrök megkezdték ugyan az újraélesztését, amit a kiérkező mentősök folytattak, de a férfi életét már nem tudták megmenteni. A család egyik barátja nyilatkozott eddig a halott férfi utasa és a  család  nevében.  Erről ebben a cikkünkben írtunk  hosszabban, most azonban  a BRFK a Zoom.hu-nak küldött válaszokat a lap részletes kérdéseire. A rendőrség és a szemtanú elbeszélése nem sok ponton egyezik.

Rovatok