Index Vakbarát Hírportál

Villamost is terveznek a szuperkórházhoz

2017. augusztus 9., szerda 07:05

Várhatóan még ebben a hónapban kiírják a fővárosi kórházfejlesztési projekthez kapcsolódó, összesen 21 milliárd forint keretű, orvosi gépek és műszerek vásárlását célzó közbeszerzést - írta a Magyar Idők.

Emellett készülnek azok az önkormányzati testületi előterjesztések is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a jelentősebb bontásokkal, építkezésekkel járó kórházi átalakítások megfeleljenek a helyi szintű jogi szabályozásoknak - mondta a lapnak Cserháti Péter, a régió kórházi fejlesztését célzó Egészséges Budapest program (EBP) miniszteri biztosa.

Két tucat kórház számára szerez be még az év végéig orvosi gépeket és műszereket, valamint informatikai eszközöket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház). Az egyenként 192 millió és 3,7 milliárd forint közötti forrásból többek között 2 új MR-t, 5 CT-t, egy sugárkezeléshez szükséges lineáris gyorsítót és négy nagy érfestő készüléket vásárolnak központi közbeszerzéssel a fővárosi és Pest megyei kórházaknak.

A Magyar Idők arról is ír, hogy villamoskapcsolat épülhet ki a tervezett dél-budai egészségügyi központhoz. A XI. kerületi önkormányzat ugyanis azzal a megjegyzéssel adta át térítésmentesen a Dobogó városrészben lévő ingatlanait, hogy az ott megvalósuló szuperkórházhoz korszerű, nagy kapacitású kötött pályás elérhetőséget biztosítanak.

A városrészhez a Kelenföldi pályaudvar-Etele tér villamos-végállomások - 19, 49, és a közeljövőben az 1-es -, valamint a 41-es járat kamaraerdei vonala van közel, leginkább ez utóbbi meghosszabbítása képzelhető el.

Rovatok