Index Vakbarát Hírportál

Nyugatról lecsapnak a zivatarok

2017. augusztus 10., csütörtök 23:10 | aznap frissítve

Áramszolgáltatási frissítés 10:00-kor: Egyre több helyen van ismét áram a vihar által leginkább sújtott három megyében. Az áramszolgáltató szakemberei folyamatosan kapcsolják vissza a fogyasztási helyeket hálózatba. Győr-Moson-Sopron megyében a reggeli, mintegy 30 ezerhez képest mostanra már csak 6900 fogyasztási helyen nincs áram. Zala megyében mintegy hatezer, Vas megyében pedig több, mint 14 ezer fogyasztási helyen még nélkülözik az áramszolgáltatást. A vihar által kevésbé érintett Komárom-Esztergom megyében 546 helyen szünetel az ellátás. Jelenleg tehát, mintegy 144 település 28 ezer fogyasztási helyén vannak áramkimaradások, írja a katasztrófavédelem.

Frissítés 11-én 6:49-kor: Az ország nyugati részét csütörtök késő este elérő vihar miatt nyolcvankilenc épületben keletkezett kár, az esetek nagy többségében a szél megbontotta a háztetőt vagy fa dőlt az épületre. Péntek reggelig ötszázötven tűzoltói beavatkozásra volt szükség, írja az MTI. Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyét érte a vihar, a leginkább érintett települések pedig Zalaegerszeg, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Körmend, Lenti és Hévíz. Több helyen akadozott a vasúti közlekedés a sínekre dőlt fák miatt, és közutakon is vannak akadályok.

Villanyvezetékre dőlő fák miatt még szünetel az áramszolgáltatás Veszprém megyében háromezer, Vasban tizenötezer, Zalában hétezer, Győr-Moson-Sopron megyében pedig harmincezer fogyasztónál. Összesen 54 ezer fogyasztási helyen nincs még áram, de csütörtök este tíz után 115 ezer volt ez a szám. A szolgáltatók folyamatosan dolgoznak a hibák elhárításán.

10-én éjszaka írtuk:

Rádőlt egy háztető egy autóra a Vas megyei Kenézen a csütörtök esti vihar miatt, egy ember meghalt a balesetben, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A műszaki mentést végző szombathelyi hivatásos tűzoltók eltávolították a törmeléket a gépjárműről, de már holtan találták a benne ülő embert. Ezután elkezdték lebontani a tetőzet laza és veszélyes részeit. A megrongálódott épületből két embert biztonságos helyre kísértek.

A police.hu pedig azt írja, hogy több Vas megyei településen nincs, vagy csak részlegesen van áram a vihar miatt, az erős szél pedig fákat döntött utakra.

A heves zivatarok veszélye miatt az ország nyugati felében több járásra első- és másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtök este, írja az MTI. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét érinti a másodfokú jelzés. Somogy és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a heves zivatarok veszélye miatt. Az éjszakai órákban az Adria felől érkező és várhatóan nyugati határ mentén észak-északkelet felé vonuló zivatarrendszer kifutószele is okozhat viharos lökéseket.

Péntek délután a lehűlést okozó hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon már több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket jégeső, viharos (akár 80-100 kilométer/órás) széllökés és intenzív csapadék kísérhet. Ezzel együtt még pénteken is országszerte hőség várható, emiatt csaknem az egész országra (első-, másod- és harmadfokú) figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet felé, ezért a Nyugat-Dunántúlon már 25 fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, de máshol marad a 27-29 fokos középérték. A legmagasabb hőmérséklet általában 32-38 fok között valószínű.

Szombaton többnyire csak rövid időre süt ki a nap, estétől keleten egyre többfelé várható zápor, zivatar. Ekkor is megerősödik, főként a középső és a nyugati országrészben viharossá fokozódik a szél. A leghűvösebb órákban 15-22 fok lehet. Napközben a Dunántúlon 22-26, máshol 27-32 fokig melegszik a levegő, északkeleten, keleten lesz a legmelegebb.

Vasárnap is nagy területen lesz erős, néhol viharos a szél. Emellett jellemzően több-kevesebb napsütés várható számottevő csapadék nélkül. Keletebbre viszont kezdetben erősen felhős idő várható. Délelőtt még többfelé esővel, záporral, majd délutántól szakadozik a felhőzet, ott is egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. A minimumhőmérséklet 13-18 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 21-27 fok között alakulnak, keleten lesz a hűvösebb.

Rovatok