Index Vakbarát Hírportál

M. Richárd házi őrizetben marad

2017. augusztus 30., szerda 16:56 | aznap frissítve

Helybenhagyta Fővárosi Törvényszék az M. Richárd elleni eljárásban az elsőfokú bíróság házi őrizetet elrendelő döntését  - közölte a törvényszék. M. Richárd ellen közúti baleset gondatlan okozása és más bűncselekmény miatt indult eljárás. 

M. Richárd május 15-én az általa jogosítvány nélkül vezetett kocsival autózott Budapest XIII. kerületében, a Dózsa György úton, a Váci út irányából a Kassák Lajos utca irányába, a külső forgalmi sávban. A megengedett 50 km/órás sebességet lényegesen túllépve, a Dózsa György út - Kassák Lajos utca kereszteződéséhez érve behajtott a kereszteződésbe, ahol összeütközött a Dózsa György úton, a Tüzér utca irányából a Kassák Lajos utca irányába, a belső forgalmi sávban haladó, és a kereszteződésben a jelzőlámpa szabad jelzésére balra kanyarodó Citroënnel. Az autók felsodródtak a járdára, ahol elütötték a trolibusz megállóban várakozó gyalogosokat. A baleset következtében a Citroën két utasa meghalt, az autó sofőrje és az egyik gyalogos súlyos, míg a két másik gyalogos könnyebb sérüléseket szenvedett.

A baleset utáni vizsgálat megállapította, hogy M  Richárd a balesetet megelőzően kokaint fogyasztott. Halálos közúti baleset gondatlan okozását és kábítószerfogyasztással elkövetett kábítószerbirtoklást állapíthatnak meg nála - közölte a Fővárosi Törvényszék.

A Fővárosi Főügyészség a bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta az előzetes letartóztatást. A védő az ügyészi indítvány elutasítását és a gyanúsított szabadlábra helyezését, másodlagosan enyhébb kényszerintézkedést kért.

A Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 21-én házi őrizetet rendelt el. Az elsőfokú határozattal szemben az előzetes letartóztatás elrendelése érdekében az ügyész jelentett be fellebbezést, ugyanis az ügyészség álláspontja szerint a gyanúsítottat csak a legszigorúbb kényszerintézkedés tarthatja vissza újabb bűncselekmény elkövetésétől.

A törvény szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy szabadlábon védekezzen. Ezt korlátozni, bárkinek a szabadságát elvonni csak a törvényben meghatározott okból lehet. Az előzetesletartóztatás a gyanúsított személyi szabadságának a bírói elvonása a jogerős ügydöntő határozat meghozatala előtt. Az elrendelésének szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatti eljárásban akkor van helye, ha a gyanúsított megszökött vagy az eljárás során ellene újabb, szándékos bűncselekmény miatt eljárás indult, illetve ha fennáll a gyanúsított szökésének, elrejtőzésének, a bizonyítás megnehezítésének, valamint a bűnismétlés veszélye .

A másodfokú bíróság egyetértett az elsőfokú bírósággal abban, hogy a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja fennáll. 

Ráadásul M. Richárd büntetett előéletű, és a bűncselekményeket folyamatban lévő eljárások alatt követte el. Közúti veszélyeztetés mellett garázdaság és testi sértés miatt is folyik ellene eljárás.

A bíróságok szerint szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a bizonyítási eljárás veszélyeztetése nem áll fenn M. Richárd esetében.

M. Richárd rendezett lakhatási és megélhetési körülményei miatt a bíróság álláspontja szerint a bűnismétlés a házi őrizettel kiküszöbölhető, mert így nem vesz részt a közlekedésben.

Ha az eljárás során bármikor megszegi a házi őrizet szabályait, vagy idézés ellenére, ok nélkül nem jelenik meg, akkor őrizetbe vehető, vagy elrendelhető az előzetes letartóztatása.

Rovatok