Index Vakbarát Hírportál

Több ezer tanári állás továbbra is betöltetlen

2017. szeptember 2., szombat 15:54

Több ezer betöltetlen tanári állás lehet az országban az Eduline információi szerint. Az oktatással foglalkozó lap cikkében arról írnak, hogy az internet így a tanév hivatalos megkezdése után is tele van olyan tanári állásokról szóló hirdetésekkel. Megkérdezték a helyzetről Mendrey Lászlót, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnökét (PDSZ), aki elmondta, hogy tud olyan általános iskoláról, ahol bizonyos osztálynak nincs tanítója, máshol pedig négy-hat hiányzó pedagógussal kezdték meg a tanévet.

Az iskolák részéről egyre nagyobb az elkeseredettség, már olyan internetes oldalakon, mint a Facebook, a Jófogás és a Vetera próbálnak munkaerőt szerezni. Több száz hirdetést találni ezeken a felületeken, a mércét pedig csökkenteni kell, az eduline szerint van olyan hirdetés, amiben azt írják, hogy 

„a tapasztalat nem feltétetel, de természetesen jó, ha van."

Más budapesti iskolákban pedig annyira nem találnak matek-fizika szakos tanárt, hogy ilyen mesterszakon tanuló vézős egyetemistákkal is beérnék.

Az eduline felmérése szerint sok pályakezdő hagyja ott az állását 1-2 év tanítás után, vagyis nem működik jól a pedagógus életpályamodell és a kezdő tanárok a 180-190 ezres bruttó fizetésükből nem tudnak megélni, ezért váltanak és elmennek egy olyan pozícióba, ahol nettó 180-190 ezer forintot tudnak keresni. Az óriási hiány a meglévő pedagógusokat azért is negatívan érinti, mert a helyettesítésekért nem kapnak pluszpénzt.

A Pedagógusok Szakszervezetének információi szerint a tavalyi tanévben több, mint ötezer tanár munkaviszonya szűnt meg, miközben csak 800 új pedagógus lépett be a rendszerbe. 

Rovatok