Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz fogja az agyadat, és nem ereszti, míg bele nem tölti az üzenetet

2017. szeptember 6., szerda 07:03

Vona Gábor megsértette a nyugdíjasokat.

Hallotta? Nem hallotta? Na, ne vicceljen már!

Láttunk már olyat Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon esetében is, hogy a Fidesz keményen át akar nyomni egy konkrét ellenfelére irányuló, lejárató politikai üzenetet. De ellenzékben, sőt még az előző ciklusban sem volt a párt befolyása alatt ennyi újság, tévé, rádió, híroldal.

Most viszont a Vona ellen irányuló kampányban annyira világosan látszik, hogyan működik a Fidesz kommunikációja, és ebből következően az is, hogy mire számítsunk a választásokig, hogy érdemes feljegyezni, mi is történt pontosan az elmúlt bő öt hétben. 

Az egész Vona Gábor Facebook-bejegyzésével indult: július 22-én, szombaton tette ki Orbán tusványosi beszédére, illetve az ott történtekre reagálva. 

1. Pár napig csend volt, eltelt a vasárnap és a hétfő, hogy aztán a kedden, 25-én megjelenő Magyar Idők „robbantson” azzal, hogy Vona becsmérelte a nyugdíjasokat.

2. Másnap a többi fideszes médiaterméken is végigment az üzenet, és jött az első Fidesz-reakció is: MTI-közleményt adtak ki szerdán, július 26-án arról, hogy 

a Jobbik rosszabb a szocialistáknál, ugyanis nemcsak ki akarja használni a nyugdíjasokat a kampány közeledtével, hanem még ki is gúnyolja őket.

3. Ez volt csaknem hat héttel, 41 nappal ezelőtt. Azóta a Magyar Távirati Iroda híreiből készült gyűjtésünk szerint összesen 28 olyan nap volt, amikor valahogy terítéken tartották az ügyet, ezalatt megszólalt 

a Fidesz, a Fidesz-frakció, a Kormányzati Tájékoztatási Központ, két Fidesz-közeli nyugdíjasszervezet, két kormányközeli elemzőintézet, a CÖF és összesen 11 különböző kormánypárti politikus.

4. Elindult egy telefonos tájékoztató kampány,

5. Elkezdték a vidéki sajtótájékoztató-körutat is az üzenettel.

De nézzük végig, hogy is volt mindez: az első személyes sajtótájékoztatóra csütörtökig, 27-ig várt a Fidesz, akkor Halász János szóvivő állt ki, és követelt bocsánatkérést Vona Gábortól. Másnap a Nyugdíjasok Szociális Fóruma, majd az Idősek Tanácsa (amelynek amúgy az államtitkár Novák Katalin az alelnöke) utasította vissza az állításokat.

Rákövetkező hétfőn indult be igazán a sztori, csak címszavakban minden egyes fideszes sajtótájékoztató:

Az első kis változatosság augusztus 9-én jön a sok futószalagon nyilatkozó politikus után, a CÖF ekkor ébred fel, és ad ki kemény hangú közleményt. De a Fidesz is folytatja.

Itt egy kicsit megpihent a Fidesz, és egy ideig csak „újságírói kérdésre” veszik elő a témát a sajtótájékoztatóikon.

telefonos tájékoztató kampányt indított,

amelyben informálják a nyugdíjasokat, hogy mit mondott róluk Vona. Ugyanaznap rendkívüli parlamenti ülés is volt, amelyen nem vett részt a Fidesz, de ott volt Dömötör Csaba államtitkár, aki hosszan bírálta Vonát a kijelentései miatt, majd az ülés után Kósa Lajos a nyilatkozatában „újságírói kérdésre” megint megemlítette, hogy Vona Gábor úgy belegázolt a magyar idősekbe, mint 1990 óta a demokráciában senki.

Bő egy hónap után a Fidesz bevetette az elemző intézeteit is: a Századvég augusztus 24-én közölte, hogy a Jobbik szavazóinak csaknem fele is bocsánatkérést vár, majd 26-án a Nézőpont kutatta meg, hogy az emberek milyen arányban vélik sértőnek Vona szavait, és jutott ugyanarra, mint a Századvég. 

Vona vitára hívta Orbánt, de hiába

Vona Gábor és a Jobbik minderre igyekezett ellencsapásokkal válaszolni. A Jobbik elnöke közleményt adott ki arról, hogy félreértik, félremagyarázzák a bejegyzését, hiszen nem a nyugdíjasok ellen, hanem a kihasználásuk ellen emelt szót.

Aztán augusztus 7-én vitára hívta Orbán Viktort ebben az ügyben, majd augusztus 20-i beszédében azt mondta, „bocsánatot kér a nyugdíjasoktól,

de a Fidesz nevében, a Fidesz helyett, amiért manipulálja, hamis hírekkel, csúsztatásokkal hecceli, egymás ellen fordítja őket.

Később a Fidesz telefonos kampányának mentek neki, ismét vitára hívták Orbánt, és arra követeltek válaszokat a kormánypárttól, hogy az „akciót milyen pénzből finanszírozzák és milyen adatbázis alapján folytatják”. Szeptember legelején pedig megalakították a nyugdíjas tagozatukat.

A Jobbik egyébként az elmúlt hetekben több témában tartott sajtótájékoztatókat, de szinte mindegyiken volt újságíró, aki megkérdezte tőlük, hogy Vona bocsánatot kér-e a nyugdíjasoktól.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok