Index Vakbarát Hírportál

650 ezer külhoni magyarnak küld levelet az NVI

2017. szeptember 15., péntek 12:16

Október első hetében levélben keresi meg a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a mintegy 650 ezer, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárt a regisztrációjukkal kapcsolatban - jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NVI elnöke az MTI híradása szerint azt mondta, azoknak a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak, akik a 2018-as országgyűlési választásokon szavazni szeretnének, regisztrálniuk kell a választási névjegyzékbe. Péntekig 294 866, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált az NVI-nél. Őket a vonatkozó igazságügyi minisztériumi rendelet alapján megkeresik, azt javasolva, hogy amennyiben változás történt az adataikban - elköltöztek, megváltozott az értesítési címük, vagy máshol szeretnék átvenni a szavazási levélcsomagot - jelezzék az NVI-nek.

A további 355 ezer választópolgárt, aki már letette az állampolgársági esküt, de még nem regisztrált, a regisztráció módjáról tájékoztatják, szintén az IM-rendelet előírása alapján.

Készülnek a választásra

Az NVI a jövő héten megkezdi a területi választási szervek felkészítését a tavaszi országgyűlési választásokra. A regionális szintű választásszakmai értekezleteken négyszáznál több munkatárs vesz majd részt.

A tavaszi választásokra 8,1 milliárd forintot biztosít a költségvetés, 600 millióval többet, mint a 2014-esre. A több forrást a regisztráltak számának növekedésével, a biztonsági beszerzésekkel, valamint a helyi választási szervek munkatársainak nyújtott, a szavazással összefüggő feladatok ellátásáért adott bér emelésével indokolta.

Az NVI elnöke emlékeztetett arra, hogy a köztársasági elnök az alkotmány szerint egy áprilisi vagy májusi vasárnapra írhatja ki az országgyűlési választást, ám ez nem eshet ünnepnapra, így például húsvétra, pünkösdre, május elsejére. Ez azt jelenti, hogy

hét vasárnap közül választhat az államfő, ezek: április 8., 15., 22., 29., május 6., 13. és 27.

Rovatok