Index Vakbarát Hírportál

Orbán kevesebb Brüsszelt szeretne

2017. szeptember 22., péntek 15:39

A Lengyelországgal szembeni jogállami kritikák alaptalanok - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Varsóban, Beata Szydlo lengyel kormányfővel közös sajtótájékoztatón.

A magyar kormányfő politikai indíttatású, az inkvizícióshoz hasonló eljárásnak minősítette a Lengyelországgal szembeni európai uniós (EU-s) fellépést, és kifejezte Magyarország szolidaritását minden ehhez hasonlóban érintett tagállam felé - írta az MTI. 

Kevesebb Brüsszelt, és erősebb nemzetállamokat kívánunk látni - fogalmazott, ezt az álláspontot jelölve meg a szerinte politikai indíttatású uniós eljárások okaként.

Lengyelországba érkezni azt jelenti, hogy az ember az EU egyik legsikeresebb országának lesz a vendége - jelentette ki Orbán Viktor. A lengyelek gazdasági, tudományos és kulturális teljesítményét megnézve azt lehet látni, hogy az unió jóval szegényebb lenne Lengyelország nélkül - tette hozzá.

A lengyel GDP növekedése fantasztikus, az állam gazdasági teljesítménye húzóerő az EU számára - hangoztatta, megjegyezve: a magyarok, de a szlovákok és a csehek is ott vannak a lengyelek nyomában; egy olyan régió két miniszterelnöke találkozott, amely nélkül az unió gazdasági teljesítménye jóval szerényebb lenne.

Azt mondta, a magyarok és a lengyelek jól működtek együtt a történelem során, és most is keresik ennek lehetőségeit.

Közölte: Beata Szydlóval arról beszéltek, hogy egy-két nagy közös lengyel-magyar projektet mindenképpen el szeretnének indítani. Ha ehhez csatlakozik a többi visegrádi ország is, azt örömmel veszik - fűzte hozzá, jelezve: a konkrétumokról még tárgyalnak majd.

A magyar kormányfőt útjára többek között Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter is elkísérte.

Rovatok