Index Vakbarát Hírportál

Budai túl demokratikusnak tartja a Hagyó-ítéletet

2017. szeptember 29., péntek 13:50

Mint megírtuk, a Szegedi Ítélőtábla jogerősen másfél év, végrehajtásában három évre felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst, Budapest egykori szocialista főpolgármester-helyettese.

Az ítélethirdetés után sajtótájékoztatót tartott Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő, egykor elszámoltatási kormánybiztos, aki az MTI beszámolója szerint azt mondta, felháborító a bíróság döntése.

Túl enyhének, túl demokratikusnak tartja az ítéletet.

Budai kifogásolta, hogy a terhelő körülmények ellenére sok év után a másodfokú bíróság jogerősen 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönre ítélte Hagyó Miklóst. Meglátása szerint az ítélettől függetlenül egymásik érik a szocialista korrupciós botrányok, és példaként emlegette Czeglédy Csaba, és a 4-es metró ügyét. 

A képviselőtől megkérdezték az újságírók, hogy a már megszületett bírósági döntéseket nézve mit gondol korábbi elszámoltatási kormánybiztosi munkájáról, amire azt felelte: eredményesnek tekinthető a 2002-2010 közötti időszakra vonatkozó elszámoltatás, az elérte a célját. Megjegyezte ugyanakkor:

sok-sok mindent fölvet, hogy az egy-egy ügyben rendelkezésére álló bizonyítékok "nem megfelelő ítéletben csúcsosodtak ki.

Sok esetben a nyomozás megindításától a jogerős ítéletig nagyon hosszú idő telik el, a magyar büntetőjog pedig sajnos az időmúlást mindig a vádlottak javára értékeli – mondta Budai.

Nagy ügyekben az ügyvéd fel hajlanak

„Hat évi ügyészi és 16 évi munkám alapján úgy érzem, az ilyen jellegű eljárásokban való részvétel feljogosít arra, hogy ilyen jellegű szakmai fogalmazzak meg a bíróság vonatkozásában.” Budai szerint ez belefér, hiszen ez nem jelenti, hogy kétségbe vonná a bíróság mérlegelési jogkörét. 

Ugyanakkor úgy érzi, hogy „ az elmúlt időszakban ezekben az ügyekben a bíróságok inkább a védelem álláspontját vették figyelembe, ellentétben az ügyészi fellebbezéssel.” A Fidesz egykori elszámoltatási biztosa szerint a konkrét helyzetben az ügyészi álláspont megalapozott volt, Hagyó bűnszervezetben követte el tettét – ebben az esetben csak letöltendő börtönbüntetés szabható ki –, de a bíróság másképp látta. 

Demokratikusnak azt a szerinte érzékelhető gyakorlatot nevezte, hogy a bíróság inkább a védelem felé hajlik. Példaként Ahmed H. ügyét hozta fel, akit terrorizmus vádjával állítottak bíróság elé, ám a röszkei zavargások résztvevőjének ügyét másodfokon a bíróság visszautalta első fokra.

Minden ügy más és más etikáltan lenne, ha volt ügyvédként elmondanám, hogy amikor ügyvéd voltam, mit tapasztaltam, mit gondoltam a bíróságokon” – hárította el a választ arra a kérdésre, hogy ügyvédként is érezte-e a bíróság védelemmel engedékenyebb hozzáállását.

Nagy a nyomás az ellenzék felől a bíróságokon

Nagy horderejű ügyekben, amelyben politikusok is érintettek, „a bíróság nem meri felvállalni a döntéshozatalt”, ennek azonban sok oka van – mondta a politikus.

Amikor egy ügybe „politikai szereplő kerül, van egy politikai nyomás a bíróságokon. A politikai pártok rendszeresen nyilatkoznak.” Budai szerint ez nyilvánvalóan érvényes Hagyóra is, aki országgyűlési képviselő és főpolgármester-helyettes volt.

Ugyanakkor Budai nem állította, hogy mindez befolyásolja a bíróságot, de „a nyomás folyamatosan ott van.”, amiben a közérdeklődés is szerepet játszik, bár Budai nem jelentette ki, hogy ezek szerint a társadalom Hagyó felmentését várta volna el.

Különben is, Gyurcsány

A volt parlamenti államtitkár szerint nem rombolja a jogbiztonságot, hogy kormánypárti politikusként minősíti a bíróság jogerős ítéletét. „Ezt szakmai megalapozottsággal tettem, elismerve, hogy a bírói függetlenség határa a csillagos ég. Ha azon nem háborodott fel a sajtó, amikor Gyurcsány Ferenc Varjú Lászlóval együtt azt mondta, hogy az ügyészekből és bírókból vádlottak lehetnek” – mondta Budai utalva a DK-s nyilatkozatra, amely azután hangzott el, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő két vezetője börtönbe vonult a sukorói telekügylet miatt, amikor egyébként nem a védők álláspontja felé hajlott a bíróság.

Én olyat nem mondtam, mint Gyurcsány Ferenc – jegyezte meg a politikus, aki szerint ha a volt szocialista kormányfő véleménye belefért, akkor az ő enyhébb nyilatkozata, „amelynél fogalmazott már sarkosabban is, mindenképp belefér.”

Rovatok