Index Vakbarát Hírportál

Kiabálós kocsmai kabaré lett a várva várt Fidesz-MSZP-vitából

2017. október 5., csütörtök 19:53

Ami nem sikerült évek óta, az most hirtelen, különösebb előzmény nélkül összehozta a Fidesz és az MSZP: leült vitázni egymással két politikusuk. Pontosabban az nem egészen igaz, hogy különösebb előzmény nélkül, ugyanis a Fidesz pont Botka László visszalépése után fogadta el az MSZP felkérését. A kormánypártot az a Molnár Zsolt hívta vitára, akit Botka árulónak nevezett. Gulyás Gergellyel és Rogán Antallal akartak leülni, hogy a migrációról és a "Soros-tervről" beszélgessenek. A Fidesz meg váratlanul azt mondta, hogy oké, de Németh Szilárdot küldik. (A vita hátteréről, hogy kinek és miért állt politikailag érdekében, hogy leüljenek egymással, itt olvashatnak bővebben az Indexen.)

Az ATV-n ült össze a két politikus, Rónai Egon moderált. Azzal kezdte, hogy az orosz befolyással, azeri üggyel és egyéb nemzetbiztonsági kockázattal kapcsolatos vádakra miért csak annyi a Fidesz válasza mindig, hogy "Soros". Németh Szilárd azt mondta, hogy minden kérdésre megkapta a választ az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottságban. De nincsenek is ügyek, az igazi ügy a 400 ezer menekült, aki átment az országon. 

És ezzel a 40. másodperc körül elértünk oda, hogy Soros.

Németh elmondta, miket írt Soros György a menekültügyről. Ekkor Molnár Zsolt kapott szót, azt mondta, tiszteli Némethet, amiért próbálja megvédeni a Sorossal kapcsolatos védhetetlen állításokat. Bizonyítékok pedig azért nincsenek a bizottság előtt, mert a bizottság leszavazza.   Soros-terv nem létezik, az csak álprobléma, átmossák az emberek agyát, ez csak a Habony-Rogán művekben főzték ki, a Rogán-tervről kéne beszélni. Kötvénybiznisz, ilyesmi, folytatta Molnár.

A magyar családok gyerekeinek nagy része nem tud táborozni menni, önök meg eltapsolnak milliárdokat a konzultációra,

mondta.

Németh elsorolta, a kormány mit tett a gyerekek táboroztatásáért, bezzeg a szocik mit nem. Aztán jött egy Németh-féle gyors logikai láncolat:

Ha itt is ez lenne, mi jutna a magyar gyerekeknek? Semmi. Még többen szednék a sátorfájukat és mennének innen. 

Molnár ekkor azt mondta, hogy Németh is a Rogán-terv része, mire a két politikus ezen a ponton, nagyjából tíz perc után elkezdett egymással emelt hangon egyszerre beszélni.

Úgynevezett parázs vita alakult ki, ami a végéig kitartott.

Németh azt mondta, hogy Soros leírta a tervét. Beengedni, szétosztani, szétdarabolni. Molnár azt mondta, az MSZP sem akar kvótát.

Rónai Egon megpróbált műsort vezetni, de nem volt egyszerű dolga, ekkor már konkrétan hárman beszéltek egyszerre, itt lehetett először érezni nézőként, hogy a hangulat miatt (lenne) érdemes csak nézni, nem pedig a mondanivaló miatt, abból ugyanis csak foszlányok jutnak el a nézőhöz.

"A románoknál csak akkor lehet kerítés, ha a románok nem tudják elvégezni a dolgukat. Még a románok is értik a bajt. Akik nem akarják megérteni a veszélyt, azok Soros béklyójában vannak", mondta Németh.

"Miért verték szét az egészségügyet és az oktatást, erről beszéljünk!", mondta erre Molnár.

Németh Szilárd azt mondta, a konzultáció erőt, felhatalmazást az a kormánynak. A konzultációban nincs olyan kérdés, ami az EU alapszerződését érintené. "A NATO és az EU is fontos a kormánynak. A magyar nemzeti érdekeket képviseljük."

Molnár megint a kötvénybizniszre és az agymosásra tért vissza. "A következő konzultáción az lesz a kérdés, hogy kétszer kettő négy. Tudjuk, hogy annyi, nem kell megkérdezni", mondta Molnár.

Rónai Egon témát váltott: lesz-e forró ősz.

És ekkor jött Gyurcsány. Hiszen ki miatt volt 2006 forró ősze?

Aztán egy újabb párbeszédrészlet-gyöngyszem:

- Önök félnek a választásoktól.

- Mi? Önöknek még miniszterelnökjelöltjük sincs.

- A korrupciós indexünk az egekben.

- Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa.

Amilyen problémákat önök az ország nyakába akasztottak, azokat sorban megoldotta ez a kormány, mondta Németh Szilárd.

Félóra után Rónai Egon megköszönte, és elbúcsúzott, de még abba is belebeszélt valamelyik politikus.

Rovatok