Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó: Blokkolni fogjuk Ukrajna uniós törekvéseit

2017. október 10., kedd 12:56 | aznap frissítve

A külhoni magyarság sorsa nem alku tárgya, Ukrajnának vissza kell vonnia az oktatási törvény kisebbségeket sértő rendelkezéseit - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Azt mondta, hogy az új ukrán oktatási törvény megsértette az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási szerződést.

A miniszter közölte: mivel az a kisebbségek jogainak erősítéséről is rendelkezik, Magyarország hétfőn, az uniós külügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán kezdeményezni fogja a társulási szerződés felülvizsgálatát. Ehhez össze kell hívni a társulási tanácsot, Magyarország pedig kezdeményezni fogja, hogy annak napirendjén szerepeljen a társulási szerződés megszűnése. Az elfogadáshoz minősített többségre van szükség.

Ha Ukrajna nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, akkor kereskedelmet érintő büntetőintézkedések léphetnek életbe, a társuláshoz ugyanis szabadkereskedelmi megállapodás is tartozik, amivel megnyíltak az európai piacok Ukrajna előtt. Így, ha bebizonyosodik a társulási szerződés megszegése, az kereskedelmi, gazdasági szankciókat is vonhat magával - fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Ukrajna az uniós integráció érdekében további lépéseket tervez, de Magyarország Szijjártó szerint blokkolni fogja ezeket, amíg az oktatási törvény a jelenlegi formájában érvényben marad. 

Szijjártó "cinikus mesének" nevezte azt az érvelést, hogy a törvényre a kisebbségek hiányos ukránnyelv-tudása miatt lenne szükség, és hangsúlyozta, Magyarország minden nemzetközi fórumon cáfolni fogja ezt. "Az anyanyelvi oktatásnak és az ukrán nyelv ismeretének semmi közük egymáshoz, utóbbit a magyar nyelvű oktatás mellett is lehetne fejleszteni" - közölte. 

Rovatok