Index Vakbarát Hírportál

Tarlós Istvánnak 17 tanácsadója van

2017. október 18., szerda 09:50

Havi 25 millió forintot költ összesen 37 tanácsadóra a Főpolgármesteri Hivatal. Ezért a pénzért 22-en főtanácsadóként, 15-en tanácsadóként segítik a legkülönbözőbb szakterületeken Tarlós István főpolgármester és három helyettesének munkáját - derül ki a Zoom.hu gyűjtéséből.

Az évi mintegy 300 millió forint nagyságrendileg hasonló ahhoz, amennyit az elmúlt években ilyen célra költött a Városháza: 2015-ben például 34 fő volt a létszám, az éves bérkeret pedig 278 millió.

A tanácsadók egy részénél ez a megbízás nem csak eseti jellegű döntéstámogatást jelent, hanem rendszeres, napi munkavégzést, mivel főtanácsadóként foglalkoztatnak iroda- és titkárságvezetőket, csoportvezetőket is.

A legtöbb tanácsadója Tarlós István főpolgármesternek van. Őt 17 tanácsadó, illetve főtanácsadó segíti – jogi, közigazgatási, műszaki, kulturális és nemzetközi kapcsolatok területeken.

A főpolgármester külön „biztonsági szakreferenst” is foglalkoztat, ám a csapathoz idén év elején csatlakozott Földi László nemrég kellemetlen helyzetbe hozta Tarlóst. Földi a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Echo TV-ben a migránsokat segítő civilek likvidálásáról beszélt. Tarlós ugyan nem bocsátotta el Földit, ám arra kötelezte, hogy migránsügyben ne nyilatkozzon a médiában: „Ha még egyszer megszólal ilyen ügyben, elköszönünk egymástól”.

A Zoom.hu közérdekű adatigénylésére a tanácsadók javadalmazásának fenti adatait megküldő Sárádi Kálmánné főjegyző jelezte, hogy a 37 ember nem sok, mert a főváros saját rendelete alapján az ilyen munkakörben foglalkoztathatók létszáma akár 50 is lehet, ráadásul „a Demszky-érában volt olyan időszak, amikor a (fő)tanácsadók létszáma elérte az 56 főt is.”". Míg 2010-ben 44 tanácsadó bére vitt el havi 26 milliót, addig most a 37 fős csapat kerül havi 25 millióba.

(Borítókép: Bődey János/Index)

Rovatok