Index Vakbarát Hírportál

Miért ér piros riasztást, hogy egész nap esik október 23-án?

2017. október 25., szerda 11:48

Az idei október 23-át meghatározó két esemény volt az összellenzéki tüntetés és a brutális időjárás. Illetve csak lett volna. Mert mi nem volt október 23-án a belvárosban? Ellenzéki tüntetés és gigaeső.

De haladjunk szépen sorjában. Az összellenzéki tüntetés elmaradásáról például csak részben tehetnek az időjárási előrejelzésnek bedőlő szervezők. A közös fellépés terve ugyanis szinte már abban a percben meghiúsult, amikor kitalálták. Előbb az LMP, aztán a Momentum, majd sorban a többi párt is visszalépett belőle.

Ettől függetlenül Gulyás Márton Közös Ország Mozgalma továbbra is az ellenzék október 23-i megemlékezésének fő attrakciója lett volna, civil szónokokkal, de egy nappal október 23. előtt „országszerte kiadós esőzésre figyelmeztetett az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt."

No de mit jelent a harmadokú figyelmeztetés? Hát, nem többet, mint hogy sokat fog esni, aznapra éppen 30-80 millimétert mondtak. Az ilyen típusú figyelmeztetésekkel nem jár riasztás, még akkor sem, ha a sajtó szívesen dobálózik ilyenkor a „piros riasztás" szavakkal, derül ki az OMSZ tájékoztatójából. Riasztás ugyanis csak 

esetén jöhet, az esemény bekövetkezte előtt általában fél–három órával, amikor a figyelmeztetést már rég kiadta az OMSZ. Október 23-ra egyébként a fentiek közül jósoltak ugyan széllökést, de csak elsőfokú figyelmeztetéssel, és nem a fővárosra.

Mindenesetre az esőről szóló meteorológiai előrejelzés egy idő után már általános „piros riasztásként” ment át a köztudatba, ami viszont – és ezt már az OMSZ-től tudom – tényleg rendkívülinek számít. Tavaly például egyetlen országos piros riasztást sem adott ki az OMSZ, és tavalyelőtt (pdf) is csak egyet csapadékra, egy az országon átvonuló júliusi heves hidegfronti zivatar miatt. Pedig augusztusban aztán volt például egy ilyen esőzés is Budapesten.

Mindez mindenesetre ahhoz elég volt, hogy az ellenzéki rendezvény szervezői egyeztetésbe kezdjenek, majd arra jussanak, hogy nem teszik ki az embereket ekkora esőnek, és ekkora színpadtechnikát sem kockázatnak, mondta kérdésemre Gulyás Márton, a Közös Ország Mozgalom vezetője.

A kormánypártok megemlékezése, bár jóval kevesebb résztvevővel, mint amire számítottak, vígan lezajlott, Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Házánál tarthatott beszédet. Néhány ellenzéki párt vezetője megkoszorúzta a mártírhalált halt Nagy Imre emlékművét, de többre tőlük sem futotta. És milyen volt az idő? 

Hideg lesz. Kurva nagy. Baromi szürke lesz. Soha nem múló. Életfogytig tartó.

Az előrejelzésekhez, a tüntetéslemondáshoz képest teljesen átlagos október végi időjárással találkozhatott, aki ezek után kimerészkedett az utcára. Fújt a szél, hullott az eső, de például ez egyáltalán nem tántorította el az ellenzéki tüntetés színhelyén és időpontjában a Néprajzi Múzeum előtt és a Parlamentbe bejutni vágyókat a félórás sorban állástól. És ő bennük mégcsak meg sincs a forradalmi hangulat. Hát akkor mire lettek volna képesek itt a közös ellenzéki megemlékezésre készülők?!

Miért ad ki figyelmeztetést a OMSZ?

Mert front érkezett a Kárpát-medencébe, mondta kérdésemre Jenki Szilvia, az OMSZ munkatársa. Ciklon képződött, ami hazánk fölé emelkedett. A modellek adták ki, hogy ilyen mennyiségű eső fog esni, és 50 milliméter csapadék fölött figyelmeztetést kell kiadni, mondta. Budapesten 42-51 milliméternyi eső esett, országosan nézve volt, ahol csak 11-14 milliméter, de például Nagyatádon 93 milliméter hullott. Eközben a napi átlagos csapadékmennyiség 1,8 milliméter. Tökéletes modell volt, mondta, nem véletlenül ment ki a figyelmeztetés. Sima, tartós eső, esernyő kellett, zárta mondandóját a szakember.

Akivel beszéltem, mindenki hallott arról az összeesküvés-elméletről, amely szerint szándékosan túloztak a meteorológiai szolgálatnál, hogy ezzel is elriasszák a tüntetéstől az embereket. Olvasóink is erre a verzióra szavaztak legtöbben még október 23-án. De ezek szerint a valóság sokkal prózaibb.

Hogy az időjárás nem igazolta vissza a félelmeket, az egy dolog, mondta Gulyás, aki szerint ha felmerül a polgártársaiban, hogy az OMSZ-en keresztül esetleg a hatalom manipulálni akarta a szervezőket, az jól jelzi, hogy milyen bizalmi deficit alakult ki az országban. Ebből mindenki levonhatja a következtetéseket, mondta.

Megkérdeztük a kormányt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása előtt a szervezők találkoztak-e az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetésével, és mi döntött amellett, hogy ne fújják le az eseményt. A válasz szerint „a kormányzat minden esetben az előírt biztonsági protokoll alapján értékeli egy rendezvény megtartásának feltételeit.

Szemben az ellenzéki szervezetekkel, akik inkább a kudarcukat igyekezték leplezni az események lemondásával.

Az idő a kormányzatot igazolta. Például a Terror Háza Múzeumnál tartott rendezvény kezdete után nemcsak a szél mérséklődött, de az eső is jelentősen csökkent, majd megszűnt, írták.

(Címlap ás borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Rovatok