Index Vakbarát Hírportál

Lázár: Nem kell népszavazás a képviselői vagyonnyilatkozatokról

2017. október 26., csütörtök 18:20 | aznap frissítve

Lázár János és Kovács Zoltán a megszokottól eltérően csütörtök délután tartja meg a Kormányinfót. Egy óra késéssel, hat óra után kezdődött a sajtótájékoztató, és nem túl nagy meglepetésre Soros Györggyel kezdődött. 

A kormányülésen Pintér Sándor azt a feladatot kapta, hogy nézze meg, Soros Györgynek sikerült-e Magyarországon befolyásot gyakorolnia. Lázár szerint tisztázandó kérdés, hogy Soros pontosan mekkora hatást tudott elérni Brüsszelben Magyarországgal szemben.

A miniszter megjegyezte, hogy hírszerzésért felelős miniszterként ő is fog erről egy jelentést készíteni. Vagyis: a hazai és a külföldi hírszerzéssel foglalkozó szervek is azt a feladatot kapják a kormánytól, hogy vizsgálják, Soros György Magyarországgal kapcsolatos tevékenységét. 

Lázár szerint Soros újságokat és újságírókat vásárolt meg. Ez megmagyarázza, hogy 2010 óta, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, miért csak negatív cikkek jelennek meg bizonyos sajtóorgánumokban - közölte. 

Béremelések jönnek az egészségügyben. "A gazdaság teljesítménye lehetővé teszi azt, hogy az egészségügyben újabb fejlesztésekre kerüljön sok". Lázár szerint a béremelés hozzájárul ahhoz, hogy a hazai egészségügyi ellátás színvonala érdemben növekedjen. 

A kormány rövid tájékoztatást kapott arról, hogy áll az Egészséges Budapest Program. Centrumkórház lesz Dél-Pesten, és még három centrum alakul ki a fővárosban. Lázár szerint ez az elmúlt 100 év legnagyobb hazai egészségügyi fejlesztése lesz, ami összesen 700 milliárd forintba fog kerülni. A miniszter szerint a térség legmodernebb intézménye fog létrejönni. 

A rendszerváltás óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliség, mint most - közölte Lázár. 189 ezer álláskereső van most, aki akar mindenki tud dolgozni, a teljes foglalkoztatottság elérhető közelségbe került - mondta. 

Felpörgött az építőipar, 38 százalékkal bővült az építőipar, ami Lázár szerint a CSOK hatása például. Emellett lesz felülvizsgálata a lakástámogatási programnak, és a rendszerben is változások várhatóak. 

Az államadóssági számokkal kapcsolatban a kormánynak vitája van Brüsszellel, ezért jelennek meg arról hírek a sajtóban, hogy áll pontosan az államadósság. A miniszter szerint egy biztos: csökken. 

A kormány nem foglalkozik a Marton-üggyel

A kormányülésen nem került szóba, hogy visszavonják-e Marton László állami kitüntetéseit - közölte Lázár egy kérdésre válaszolva. A Nigériában elrabolt férfival kapcsolatban nem akart többet elmondani Lázár, mert ez a nemzetbiztonsági bizottságra tartozik. 

A kormány napirendjén az sem szerepelt, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen-e. A kormány azzal sem foglalkozik, hogy egy petícióban több mint tízezren kérik, hogy tiltsák be a Puncs.hu nevű társkereséső oldalt. Lázár szerint utóbbi a médiahatóságra tartozik. 

Egy kérdés erejéig visszatértek Soros Györgyre, és a vele kapcsolatos titkosszolgálati vizsgálatra. "Félelmetesnek tartom, hogy Soros György erősebb érdekképviselettel rendelkezik Brüsszelben, mint Magyarország" - mondta. 

Lázár támogatni fogja Tiba István javaslatát, amely a sportszervezetek adóterheinek csökkentéséről szól, mert szerinte ezek a cégek nem ipari, gazdasági tevékenységet folytatnak, mégis iparűzési adót kell fizetniük. A témáról szóló cikkünket itt olvashatják

Szóba került a Czeglédy-üggyel kapcsolatos fideszes parlamenti határozat, amelyről Lázár kijelentette, hogy a kormány támogatni fogja. (Erről itt írtunk bővebben.) 

Támogatja-e a kormány azt a népszavazási kezdeményezést, hogy rendszeresen vessék össze a politikusok vagyonnyilatkozatait a hatósági nyilvántartásokban szereplő adatokkal. "A legdemagógabb dolog, hogy vagyonnyilatkozatokkal hergelik a választópolgárokat" - jelentette ki Lázár, aki hozzátette (sokadszorra megismételve ezt a kormányzati panelt), hogy a magyar vagyonnyilatkozati szabályozás az egyik legszigorúbb Európában. Lázár szerint a kormány nem alakított ki álláspontot a népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban. Végül megjegyezte: nem népszavazást kell tartani a kérdésről, hanem a parlamentben kell megegyeznie a pártoknak. 

Rovatok