Index Vakbarát Hírportál

E-recept: hosszú sor a patikában, jönnek a hibaüzenetek

2017. november 2., csütörtök 11:24 | aznap frissítve

Mától már éles helyzetben működik a patikákban, a háziorvosoknál és a kórházakban az online egészségügyi dokumentáció és a receptek kiadása. Érkeznek is az első jelzések az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működéséről vagy nem működéséről, de ezek alapján még nem vonnánk le semmilyen messzemenő következtetést.

Egy közel 10 ezer résztvevőt országos hálózatba kapcsoló, napi több millió adatot kezelő online rendszer üzembe helyezésekor elkerülhetetlenül előfordulnak hibák.  Értesüléseink szerint a rendszerben ma délelőtt 11 óráig már 2,5 millió tranzakció történt, recepteket írtak fel, betegadatokat néztek meg, leleteket töltöttek fel. 

Mint tegnap megírtuk, helyi technikai problémákról is szó lehet, ha a patika, a háziorvos vagy a kórház által használt szoftvert még nem sikerült illeszteni az EESZT-hez. Információink szerint épp ez okoz most gondot a legtöbb helyen. Az EESZT-hez elvileg az eddig használt patikai szoftverekkel is lehet csatlakozni. Az ország 3200 patikája közül azonban több mint 2000 olyan programot használ, amit a beszállítónak az indulásra nem sikerült tökéletesen illesztenie az új rendszerhez, a beállítások nem mindenhol voltak megfelelőek. Ezeket mostanra igyekeztek javítani.

Egy patikából ezt írták: 

fél órával a nyitás után egyelőre a homeopátiával vetekszik az EESZT hatékonysága, minden egyes támogatott gyógyszerre hibákat ír ki, ráadásul 20-30 másodperceket kell várni, hogy egyáltalán eljusson eddig a hibaüzenetig, addig álldogálunk. 

Az egészségügyi Tér lényege

A november elsejétől bevezetett Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) az orvosi ellátások, a rceptek, a beutalók, a  laborvizsgálatok és egyéb leletek adatait egy országos online hálózatban rögzítik. Ezek így a betegeket kezelő minden orvos és gyógyszerész számára elérhetőek lesznek. Az EESZT-hez most 9591 egészségügyi szolgáltató, azaz háziorvos, gyógyszertár, valamint az állami rendelőintézetek és kórházak csatlakoznak. A magánorvosok, magánkórházak, fogorvosok és a mentők 2018 novemberében kapcsolódnak az EESZT-hez. Az új rendszer lényegéről és az adatvédelmi kérdésekről ebben a cikkünkben írtunk.  

Egy nyírségi település gyógyszertárában azt mondták: ők megfelelően felkészültek az átállásra és gond nélkül üzemel náluk az EESZT. Egy budapesti háziorvos is azt mondta: ő tud receptet írni az új rendszerben. Szerinte ez annak köszönhető, hogy időben elkezdte a felkészülést.

Egészen mást tapasztalatát osztotta meg egy gyógyszertár alkalmazottja, aki ezt írta az Indexnek:

Nem szoktam kommentelni, de most megteszem. Az első beteg 40 percet várt a patikában, mire ki tudta váltani a gyógyszereit. Ennyit a rendszerről. 

Egy nyugat-magyarországi település patikájából azt jelezték az Indexnek, hogy az EESZT ugyan elindult, de elő is jöttek a beígért gyermekbetegségek: 

A legnagyobb probléma az, hogy a felhő nem képes megfelelő gyorsasággal befogadni a feltöltendő vényeket (1 recept feltöltése 1 perc), ami komoly fennakadásokat okoz a gyógyszertárban.

Ezt a fajta lassúságot a másik oldalról tapasztalhatta meg egy budapesti nő, aki megszokott II. kerületi patikájába tért be ma délelőtt. A nehezen járó, mozgásszervi problémákkal küzdő nyugdíjas nő azt mondta, a patikában két ablak van, ahol általában néhány perc alatt meg szokta kapni a gyógyszereit, most azonban legalább 20 percet kellett várnia :

A patikában hosszú sor alakult ki, mert egy-egy vénnyel 2-3 percet kellett várni, mire a gép reagált valamit, ha reagált egyáltalán. A patikusok mindezt angyali türelemmel viselték.

A nyugdíjas nő hagyományos recepttel érkezett, a gond az új e-receptek beváltásával volt. Őt végül előre engedték a sorban, mert szólt, hogy nem tud ilyen hosszú ideig állni: 

Aki előreengedett, annál 15 recept volt, el sem merem képzelni, neki mennyit kellett várnia. 

Egy másik vidéki gyógyszertárba délelőtt még nem érkezett e-recept, így nem is kellett használniuk a rendszert. Egyelőre a hagyományos papír alapú vényeket váltják be. Reggel felhívták a helyi háziorvost, hogy ma mennyire számíthatnak már e-receptekre, mire a háziorvos azt mondta: két-három e-receptet tudott megírni az EESZT-ben, aztán leállt a rendszer.

Ön orvos? Egészségügyi alkalmazott? Gyógyszerész? Milyen tapasztalatai vannak az új rendszer bevezetéséről? Inkognitóját megőrizzük.
Írjon nekünk!

Információink szerint a rendszer lassulását hibás beállítás okozhatja, amely a patikák nagyobb részénél használt szofvernél jelentkezik. A patikai rendszereket úgy kell beállítani, hogy az adatok felvétele ne függjön az internetkapcsolat gyorsaságától. Ha valahol lelassul vagy kiesik egy időre az összeköttetés, ettől függetlenül is kezelni és tárolni kell tudni az adatokat, amelyeket a kapcsolat helyreállása után küld el a szoftver az EESZT központi szerverére. Ha valahol ezek a beállítások nem megfelelőek, ott lehetnek lassulások, fennakadások.   

Egy budapesti házi gyermekorvos a délelőtti rendelésén gond nélkül tudta használni az új rendszert. Tapasztalatai szerint emiatt csak kicsivel lassult le a rendelés. Az orvos szerint ez elsősorban amiatt van, hogy

nem lehet rutinból csinálni, oda kell figyelni, szokni kell az új felületet. Olyan ez, mint amikor egy kereszteződésben megváltoztatják a forgalmi rendet. Hiába járt sokszor arra az ember, oda kell figyelnie, amikor kanyarodik.  

Az orvos azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy ők gondosan felkészültek. Tesztelték a rendszert és új hardvert is beszereztek, hogy ne legyen gond az átállásnál. 

Egy másik budapesti háziorvos viszont arról számolt be, hogy a rendszer ma még nem működött.

 „A csatlakozáshoz mindent előkészítettünk, de a medikai programokkal van finomítási gond, azok illesztő programjai élesben nem működnek.” A gyermekorvos elmondása szerint így egyetlen e-receptet nem tudtak még kiállítani az első napon, de a munkájuk nem veszett el, a program egyelőre azokat rögzítette és félrerakta, ezek akkor lesznek használhatók, amikor sikerül a felcsatlakozás a rendszerre. Ezért éjjel is dolgozik a rendszergazda és a másik oldalon az is, aki a medikai programok megírásáért felel. Az orvos más kollégáival beszélve úgy tudja, sok helyen a felcsatlakozás volt a probléma, vagy az, hogy a felcsatlakozás után a vonalkódnyomtatás nem működött, mert nagyon lelassult a rendszer.

„Ez a rendszer gyermekbetegsége, talán egy kicsit elsietve lett bevezetve, de mindenképp nagyon jó lesz, borzasztóan meg fogja könnyíteni a munkánkat, rendkívül transzparenssé teszi a rendszert. Nem lesz akadály, hogy a beteg elfelejti visszahozni a leletek eredményeit,

kiderül, ha a beteg nem megy el a szükséges vizsgálatra, minden követhetővé válik. Népnevelő hatása is lesz.

Nemzetgazdaságilag is sokat lehet vele spórolni, ki van ez találva, és itt is működni fog, elvégre Nyugat-Európában már csaknem húsz éve működik.” 

Egy észak-magyarországi kórházból azt jelezték az Indexnek, hogy minden próbálkozásuk ellenére máig nem tudtak csatlakozni az EESZT-hez. Az informatikai rendszerüket kezelő cég azt közölte: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által kiadott fejlesztői dokumentációt követve az összes szükséges illesztést elvégezték, mégsem tudnak csatlakozni. Egy szintén észak-magyarországi patikában sem működött megfelelően az EESZT, így ott visszatértek a hagyományos, EESZT nélküli szoftver használatára. Egy helyi háziorvosnak sem működött a rendszere, emiatt be is kellett fejeznie a rendelést. 

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke csütörtökön kora délután az Indexnek azt mondta: egyelőre ők is csak részleges információkkal rendelkeznek, nincs teljes képük a rendszer működéséről. Erről délutánra várnak országos összesítést.  Hankó elmondása szerint eddig a következő jelzéseket kapták: 

Mint az EESZT indulásának nulladik napi tapasztalatat összegző tegnapi cikkünkben írtuk, Vartus Gergely, az E-health koordinációval kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos hétfőn azt mondta: az induláskor lehetnek gyermekbetegségei a rendszernek, az is elképzelhető, hogy időnként többet kell majd várniuk a betegeknek az orvosnál vagy a patikában. Ha az új online rendszer nem működik megfelelően, az semmilyen fennakadást nem okozhat a betegek ellátásában.  

Rovatok