Index Vakbarát Hírportál

Hadházy szerint az adóhatóság elszabotált egy nyomozást

2017. november 2., csütörtök 13:37 | aznap frissítve

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozó hatósága elszabotálta a nyomozást a szekszárdi óvoda ügyében, mondta Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. Az ellenzéki politikus szerint a nyomozást „felülről állították le”.

Pedig hangfelvétel is rendelkezésre áll, ilyen szuper kis párbeszédekkel (via 444.hu). Résztvevők: városvezetők.

– Jó, de a lényeg az, hogy ezzel az árral találunk olyan kivitelezőt, aki meg fogja csinálni úgy, hogy nem kell közben fizetnünk. Elég neki akkor fizetni, ha megvan a pályázati pénz. Tehát nem kell megfinanszíroznunk.

– Túl van árazva?

– Igen.

A 2015 őszén megtett feljelentés után csak 2017 őszén zárták le az ügyet, és szerinte sokatmondó, hogy a nyomozóhatóság „ki szerette volna húzni” az ügyet az ötéves elévülési időig. Ezért nem történt semmi az ügyben 2017 júniusáig.

Mi történt?

Érdekességként említette a nyomozást lezáró irat egyik bekezdését, amely rögzíti, hogy a nyomozás szerint is volt egy 1,5 millió forintos indokolatlan kifizetés, itt azonban a hatóság szerint csak „elírtak egy tizedesvesszőt" a vasbeton árában.

Hadházy Ákos kifogásolta azt is, hogy a nyomozást lezáró irat nem tesz említést arról, hogy a túlárazott ajánlatot a polgármester a képviselőkkel azzal fogadtatta el, hogy a kötelező önrészt majd az extraprofit egy részének visszacsepegtetéséből fogja kifizetni az önkormányzat.  

A nyomozás lezárásával fideszes városvezetők csak átmenetileg nyugodhatnak meg, az ügyet a kormányváltás után ismét elő fogják venni, mondta.

Ugyanakkor azoknak a hatósági dolgozóknak, akik „többnyire önhibájukon kívül arra kényszerülnek, hogy rendkívül súlyos korrupciós ügyekhez asszisztáljanak vagy segítsék eltussolásukat", a kormányváltás után a valódi bűnösök felelősségre vonása érdekében vádalkut kell majd ajánlani.

Hadházy Ákos csütörtökön benyújtja az Országgyűlésnek az LMP antikorrupciós törvénycsomagját, amely számos kis törvénymódosítási javaslatot tartalmaz. Megjegyezte: a törvénymódosítási pontok jó részét számos alkalommal beadták már, és számos alkalommal nem fogadta el a fideszes többségű kormány.

Rovatok