Index Vakbarát Hírportál

Ez az uzsoravalóság: 200 ezres kölcsönért 5 milliós adósság

2017. november 17., péntek 11:43

Durva uzsora-bűncselekménnyel gyanúsított kaposvári férfit vett őrizetbe a dombóvári rendőrkapitányság. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság pénteki közleménye szerint egy dalmand-alsóleperdi nő tett feljelentést, miszerint még 2008-ban kért kölcsön 200 ezer forintot a 44 éves férfitól azzal az ígérettel, hogy az összeg háromszorosát fizeti vissza. De miután nem tudta időre visszafizetni a pénzt, ezért a férfi 2017 novemberéig havonta 25 és 100 ezer forint közötti összeg megfizetését szabta ki rá, és kilenc év alatt ötmillió forintot kényszerített ki tőle.

Azaz a sértettnek kölcsön háromszorosa helyett a huszonötszörösét kellett megfizetnie.

A gyanúsított többször csak fenyegetéssel érte el, hogy a nő fizessen, illetve személyesen akadályozta meg, hogy feljelentést tegyen.

Az uzsora gyakorlatának megágyazó gazdasági-társadalmi jelenségekről, illetve az uzsora gyakorlati működéséről ebből és ebből a cikkből kaphat átfogó képet. Az uzsora-bűntettek száma egyébként meredeken zuhan, de ez nem a viszonyok konszolidálásának, a kizsákmányolás megszűnésének, hanem a hatósági hozzáállás megváltozásának köszönhető.

Rovatok