Index Vakbarát Hírportál

Visszaszorultak az országra veszélyes hazai szélsőségesek

2017. november 21., kedd 16:07

Visszaszorultak, nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentenek a Magyarországon tevékenykedő szélsőséges paramilitáris szervezetek - számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai a testület keddi, zárt ülése után.

A bizottságot mások mellett Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatta a szélsőséges, paramilitáris szervezetek tevékenységéről és kapcsolatrendszeréről.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke azt mondta: az elsősorban szélsőjobboldali militáns szervezetek összességében a társadalmi rendre nem jelentenek veszélyt, ugyanakkor közrendvédelmet veszélyeztetheti, hogy egyes szervezetek - többségében a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) - százas nagyságrendben fegyvereket, ezres nagyságrendben lőszert halmoztak fel.

A mintegy 2,5 órás zárt ülés után Molnár Zsolt sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Európát is veszélyeztető nemzetközi terrorizmus, s a bőnyi rendőrgyilkosság helyezte fókuszba a bő két évtizede Magyarországon tevékenykedő paramilitáris szervezetek kérdését.

Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a dzsihadista kapcsolatokat

A belügyminiszter, a szolgálatok és a rendvédelmi szervek sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták, hogy ezek a szervezetek - az MNA, a HVIM, a Nemzeti Betyársereg és a Magyar Gárda utódszervezetei - tarthatnak-e kapcsolatot iszlám radikális szervezetekkel. Azt tudni - folytatta -, hogy ezeknek a szervezeteknek széles kapcsolatrendszere van, s korábbi információk alapján az ismert, hogy egy parlamenti párthoz is köthetőek. Ennek kapcsán Toroczkai Lászlótól, a Jobbik alelnökétől továbbra is válaszokat várnak.

Mirkóczki: A HVIM és a Magyar Gárda nem követett el bűncselekményeket

Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja - a belügyminiszter és Papp Károly országos rendőrfőkapitány szavaira hivatkozva - azt hangsúlyozta, hogy az MNA kivételével a napirendre került úgynevezett szélsőséges paramilitáris szervezetek bűncselekményt nem követtek el, működésük törvényes és jogszerű, nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentenek. Bűncselekmények, jogellenes cselekmények az MNA-hoz kapcsolódnak. Az egyes Jobbikhoz köthető szervezetek - mint például a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom - törvényesen működő civil szervezetek - emelte ki az ellenzéki politikus, aki szerint az időzítés nem véletlen, vannak, akik a választások előtt "politikai cirkuszt" akarnak kreálni ebből a témából.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke ugyanakkor megemlítette, a Magyar Gárda Mozgalomnál "furcsa körülmények között" tartották félelemben az embereket. Ezzel együtt viszont azt hangsúlyozta, hogy az ország demokratikus, alkotmányos rendjét a magyar kormány szigorúan felügyeli, s minden magyar állampolgárt megvédenek minden - akár balról, akár jobbról érkező - szélsőséges támadástól.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja azt mondta: a Jobbik és paramilitáris szervezetek között van átfedés, de ez a kapcsolat az elmúlt években gyengült, s nem tartja szerencsésnek, hogy egy egyébként ilyen fontos témát kampánytémává silányítanak.

Mind Szél Bernadett, mind Mirkóczki Ádám felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz-KDNP szavazatával részt vehetett a testület zárt ülésén a Liberálisok elnöke, Fodor Gábor, aki nem rendelkezik a szükséges átvilágítással. Korábban viszont az LMP-s Demeter Márta, aki rendelkezik ilyennel, korábban nem vehetett részt a testület zárt ülésein.

Kamu a Soros-terv, mint nemzetbiztonsági kockázat

Molnár Zsolt azt mondta, hogy a "slágertéma", a "Soros-terv" is napirendre került, de a annak valójában szerinte nincs nemzetbiztonsági relevanciája. Hasonlóan értékelte a "Soros-terv" ügyét az LMP-s Szél Bernadett is. Erre reagálva Németh Szilárd azt mondta: képviselőtársai hazudtak, s megsértették a testület zárt ülésére vonatkozó szabályokat.

Molnár Zsolt az azeri bankszámlák ügyében is szeretett volna tájékozódni. Németh Szilárd felháborodását fejezte ki, miután a testület elnöke a vele való egyeztetés nélkül hívta meg a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal képviselőit. Ők nem adhattak felvilágosítást. A szocialista Molnár Zsolt viszont úgy értékelte, az azeri bankszámlák ügyében ködösítés, mellébeszélés folyik.

(Borítókép: A menetet vezető férfi Vér  Becsület feliratú keresztet visz a Nemzeti Forradalmi Párt által meghirdetett demonstráción amelyet a becsület napja alkalmából tartottak Budapesten a Normafánál 2013. február 9-én. - fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok