Index Vakbarát Hírportál

Attól még lehet valaki ártatlan, hogy bilincsben viszik a bíróságra

2017. november 22., szerda 16:48

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy nem volt alkotmánysértő, amikor a jogerős ítélet előtt olyan fotókat publikáltak Hunvald György korábbi szocialista polgármesterről, amelyeken bilincsben vezették a bíróság épületében. 

Hunvald György, korábbi VII. kerületi polgármester és több társával szemben az ügyészség korábban vádat emelt különböző bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt. A lefolytatott büntetőeljárásokról szóló tudósításokban szereplő fotókon kitakarás nélkül látszik, amint Hunvaldot vezetőszáron és bilincsben vezetik a bíróság folyosóján. 

Hunvald később keresetet nyújtott be, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a fotókat közlő internetes oldalak az engedélye nélkül készített felvételek felhasználásával megsértették a képmása védelméhez fűződő személyiségi jogát – olvasható az Alkotmánybíróság közleményében. 

A Kúria ítéletében megállapította:

a közérdeklődésre számot tartó eseményről való tudósítás joga elsőbbséget élvez az indítványozó képmás védelméhez fűződő jogához képest.

Hunvald alkotmányjogi panaszt nyújtott be az AB-hez, és kérte, semmisítsék meg a Kúria ítéletét. Álláspontja szerint a képi illusztráció őt a jogerős ítélet meghozatala előtt bilincsben, vezetőszíjon vezetve mutatja be, ezzel azt a látszatot keltette, hogy bűnös.

Az Alkotmánybíróság elutasította Hunvald panaszát. Érvelésük szerint a társadalom széles rétegét érintő büntető ügyről szóló tájékoztatás a sajtószabadság körébe tartozik. A büntetőeljárás során alkalmazott kényszerintézkedések pedig nem sértették Hunvald ártatlanságának vélelmét. Kiemelték, hogy ebben az ügyben a korábbi szocialista polgármester előzetes letartóztatása köztudomású tény volt. 

Tavaly tavaszi cikkünkben írtunk arról, hogy az egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester ellen két jogerős ítélet született:

Ezekről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.  

Rovatok