Index Vakbarát Hírportál

Jelentkeztünk a legabszurdabb magyar álláshirdetésre

2017. november 24., péntek 12:34

Mottó: Igazságos törvényeket hozok a nemzet javára, megoldást találok a hazám minden bajára.

700-750 ezres fizetés, az nagyon nem rossz pénz, főleg, ha nem is a fővárosban kell belőle megélni, hanem Mezőcsáton. Ráadásul nincs próbaidő, és elég a szakközépiskolai, gimnáziumi vagy technikumi végzettség. És még jár hozzá lakáshasználat, üzemanyagkártya, ingyen internet is.

Nem átverés, hiszen az ellenőrzött állami álláshirdető weboldalon, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal „virtuális munkaerőpiac portálján" jelent meg a hirdetés. Az oldal önmagáról azt hirdeti, hogy az „állásajánlatok és önéletrajzok hitelességét a munkaügyi szervezet szakemberei ellenőrzik”. 

Eddig oké, de mi lenne a munka? Hát parlamenti képviselőség.

A hirdetést az év elején bejegyzett Platón Párt adta fel, ők keresnek embert. De nem csak itt és nem csak Mezőcsátra, több álláshirdető oldalon és több verzióban találtunk ilyet, például kerestek embert Mezőkövesdre, Gyöngyösre vagy épp a XVI. kerületre.

Én pedig a világért sem akarnék lemaradni egy ilyen lehetőségről, úgyhogy azonnal jelentkeztem is az állásra, egy kis csalással: nem újságíróként, hanem egy 60 éves asszonyként írtam nekik. Másnap kaptam a választ, egy vélhetően automatikus üzenetet, mert a nevemet nem említik, hanem Tisztelt Jelentkező megszólítással üdvözölnek, és csatolt pdf-ben elküldték „Országgyűlési Képviselő Ajánlatukat”. Ebben hosszan fejtegetik, hogy 

Erény, Erény, Erénygarancia, Erkölcs, Erkölcsi Tartás, Erkölcsi Hivatás, blabla, 

aztán jön a lényeg: „500 ajánló aláírását kell összegyűjtened tavasszal a saját egyéni választókerületedben a jelöléshez. A pártlistánkról tudsz majd bejutni az Országgyűlésbe a mandátumainknak megfelelően, ha a 2018-as választáson elérjük az 5%-os küszöböt. A pártlistára kerülő képviselők sorrendjét a Közgyűlés határozza meg, amelynek tagként Te is a tagja leszel. Egyelőre minden a Facebookon zajlik, online” – írták.

Kapsz pár A4-est, de nem Audit

Mit kapok cserébe, leszámítva a májusi álláslehetőséget? Hát ezt: „Az 500 aláírás összegyűjtéséhez A4-es szórólapokat tudunk biztosítani (kb. 500-at), ennyivel tudunk egyelőre hozzájárulni az indulásodhoz. Kis költségvetésből gazdálkodunk, de nagy szívvel, erényesen, átláthatóan".

Jó, hát, legyen, vágjunk bele erényesen, gondoltam, és egy újabb emailváltásban részleteket kértem, mire egy linket kaptam a belépési nyilatkozathoz. Kitöltöttem (12 ezer forint/év a tagdíj, a tört években is, szóval 2017 hátralévő részére is ennyi, de a képviselőjelöltek egyéves haladékot kapnak), majd másnap jött a mail a Tagfelvétel című pdf-fel.

Platonis jusjurandum

Hallja meg a világmindenség e fogadalmamat! A polgárok szolgálatába állítom ma magamat.

Hivatásként tekintek a politikai pályára, gyengeerkölcsűeket nem engedek a tájára.

Saját érdekeimet mindvégig háttérbe szorítom, tudásom legjavát az országom javára fordítom.

Erényes életemmel követendő példát állítok, vagyon helyett mértékletes életet áhítok.

A bölcsesség szeretetével képzem az elmémet, a bátorság erejével védem meg a gyengéket.

Igazságos törvényeket hozok a nemzet javára, megoldást találok a hazám minden bajára.

Ha módom is lesz a bűnre, nem élek vele, mert az az erkölcstelenek ismertető jele.

Amennyiben a polgárok velem elégedetlenek, engem a hatalomból azonnal leléptethetnek.

Hallja meg a világmindenség e fogadalmamat! Nemes cél szolgálatába állítom hatalmamat.

Ám ha eskümet a jövőben mégis megszegném, legyek átkozott és a pokolban vesszek én!

Mit kell elküldeni?

  1. fénymásolatot a személyiről;
  2. telefonszámot;
  3. tagdíjat;
  4. Facebook-profilt, és kötelező kedvelni a párt oldalát;
  5. és a kedvencünk: egy videót arról, hogy a új tag elmondja a párt által kitalált „platóni esküt” (szöveg a jobb oldali keretesben).

Innen már nem léptünk tovább. De azért megnéztük, hogy csinálja ezt a párt alelnöke, Vázsonyi Miklós.

Akkor összegezzük tehát: egy állami álláshirdető oldalon ajánlanak egy munkát, aminek nemhogy az elnyerésére, hanem egyáltalán a létrejöttére is zéró az esély. Addig is ingyen gyűjthet az ember aláírást, népszerűsíthet és lájkolhat az ember egy pártot, aminek hónapokig ingyen dolgozik, de csak azután, hogy minden adatát odaadta neki. Tök mindegy, ki vagy, mi vagy, büntetett előéletű vagy-e, hol laksz, a lényeg, hogy belépj. Azt nem tudni, mi van, ha többen jelentkeznek egy körzetben a képviselői állásra. Semmit nem tudni, amíg meg nem adod az adataidat.

Megkérdeztük egyébként az NFSZ honlapját működtető Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy jogilag és etikailag rendben van-e szerintük az álláshirdetés, illetve ha nem, indítanak-e vizsgálatot, de nem válaszoltak a kérdésünkre.

Ingyen van, csak megszívod

A Platón Pártot Reketyei Szilvia (elnök) és Vázsonyi Miklós (alelnök) csinálja. Ők egy kecskeméti pár, utóbbi mérnök-jogász-vállalkozó, Reketyei pedig közgazdász-jogász. Vázsonyi nem ismeretlen a média előtt. 2010 táján még a Puli Space Project ügyvezetőjeként nyilatkozott, aztán 2015-ben kétszer 8 millió forint EU-s pénzt nyert két különböző projektjére. Az egyik egy ingyenes könyvelőszoftver volt, még nyilatkozott is róla Vázsonyi, de aztán pár nap múlva a Könyvelők Egyesülete a honlapján figyelmeztetett arra, hogy nehogy valaki bedőljön neki, hiszen „a 28 oldalon keresztül sorjázó szerződési feltételek egyoldalúan a szolgáltatás nyújtójának kedveznek”, például 25 ezres kötbérrel büntethet akár kisebb súlyú mulasztások, adatszolgáltatás elmulasztása miatt, és

egymilliós kötbért kell fizetni, ha valakinek megmutatják a szoftvert.

Vázsonyi Miklós és Reketyei Szilvia neve nyilvános dokumentumon is szerepel: egy 2015-ös földárverésen Vázsonyi 250 millióért, Reketyei 24 millióért vásárolt egy-egy kiskunfélegyházi földet.

Felhívtuk Vázsonyit, hogy megkérdezzük, miért és mekkora sikerrel csinálják az álláshirdetéseket. Ami biztosnak tűnik: nem az állami pénzért, már csak azért sem, mert a frissen módosított törvény szerint ha egy párt vagy egy jelölt nem ér el kézzelfogható eredményt a választáson, akkor minden állami támogatást visszavesznek tőlük (lásd keretes írásunkat). Vázsonyi azt mondta megkeresésünkre, hogy amúgy is lemondanak minden állami támogatásról, ezt írásban is vállalták az alapszabályukban.

Megszorított bizniszpártok

A választáson induló pártok kétféle módon juthatnak állami pénzhez. Az egyéni képviselőjelöltjeik egymillió forintot kapnak a kampányra, ha pedig a párt listát is tud állítani, 150-600 milliót kaphat érte. Ha egyéniben nem szerez kétszázaléknyi szavazatot valaki, vissza kell fizetni az egymillió forintot, de a listákért járó párttámogatás a pártnál maradhatott. 2014-ben emiatt sok kamupárt is indult, és tette zsebre a pénzt. Ezen változtatott most a Fidesz, mostantól immár a pártlistán is meg kell lennie 1 százaléknyi szavazónak, különben visszajár a pénz az államnak.

László Róbert, a Political Capital szakértője azt mondja, ezzel a legsúlyosabb visszaélési lehetőséget lezárták, de még mindig van két dolog, amin változtatni kellene: egyrészt a pártlistás támogatás utólagos elszámolási kötelezettsége nagyon puha (erről itt írtunk), másrészt míg az egyéni indulók úgynevezett kincstári kártyán kapják a pénzt, a pártlistás pénz sima átutalással jár, ami szintén megkönnyíti a lehetőséget a visszaélésre.

Na de akkor miért? A férfi azt mondta, nem ért egyet azzal „a kérdésbe foglalt állítással", hogy nem fognak bejutni a parlamentbe. Szerinte van esély arra, hogy új emberek kerüljenek a politikába, mert az épeszű és -erkölcsű emberek megértették, hogy jelenleg nincs valódi választási lehetőség, csak bűnpártokra lehet szavazni”.

Azt is mondta, hogy azért munkanélkülieket keresnek képviselőjelöltnek, mert ők azok, akik látják az árnyoldalt, hogy Magyarország gyenge és elnyomott ország, továbbá

nem szakértelemre van szükség, hanem erkölcsi tartásra.

Elmondása szerint 15 tagjuk van jelenleg, és 20 további jelentkező, akik a tagfelvételi kérelem valamely szakaszában vannak.

Arra a kérdésre, hogy honnan tudják, kik, milyen emberek lesznek képviselőjelöltek, azt mondta, a belső folyamatokba nem akar beavatni senkit, de az egész egy telefonos beszélgetéssel kezdődik, a Facebookon zajlik a munka, és „lesznek személyes találkozók is". Ők egyébként azt akarják, hogy csak pártlistán szavazzanak rájuk, és így a 93 listás képviselő mellett a parlamentbe bejutó 106 egyéni képviselő mind „pártfüggetlen, erényes független képviselő legyen".

Ezeket a független képviselőket ők Jediknek hívják, akik „a sötét oldal elleni harc helyi érdekképviselői lehetnek", magyarázta Vázsonyi, hozzátéve: bátorítanak minden erényes embert, hogy

induljon Jediként 2018-ban, hogy letörhető legyen a pártokrácia.

Vázsonyi egyébként azt állítja, hogy a korábban említett kiskunfélegyházi földet kedvezményes állami hitelből akarta megvenni, de végül egy helyi gazdálkodó, élve az elővásárlási jogával, elvitte előlük. Másrészt azt is mondta, hogy a napokban az NFSZ oldaláról törölték minden hirdetésüket. Kedden délután mi még megtaláltuk a mezőcsátit.

(Címlap- és borítókép: platonpart.hu)

Rovatok