Index Vakbarát Hírportál

Eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Debreceni Egyetem ellen

2017. november 26., vasárnap 23:41

A Debreceni Egyetem szenátusa augusztus közepén döntött az orosz elnök díszpolgári címéről. Azzal indokolták, hogy a magyar mellett az orosz kormány is komoly szerepet szánt az intézménynek a Paks II. projektben, szakembereket fognak ott képezni. Amint híre ment a szenátus döntésének, az egyetem Facebook-oldalát ellepték a döntést elítélő, kritikus kommentek és a lepontozások. Az egyetem ezért egy idő után már törölni kezdte a negatív kommenteket , leállította az értékelés lehetőségét, sőt kommentelőket tiltott le. Később volt olyan tanszék is, amely nyíltan határolódott el a döntéstől. (Az egyetem rektoráról itt olvashat bővebben.)

A TASZ legfrissebb közleményében felidézi, hogy a sok kritikus egyike az egyetem szociológus hallgatója, Barna Eszter volt, akit emiatt az egyetem letiltott a Facebook üzenőfaláról. Eszter azt írta a Debreceni Egyetem Facebook falára, hogy

Nem adom hozzá a nevem.

Ennek eredményeképp megtiltották számára - és más hasonlóan kritikus felhasználó számára - minden további kommentelést. "Az egyetem egyébként a pontozásos értékelést is leállította a Facebookon, mert a Putyin díszpolgárrá avatásáról szóló híreket követően több ezren pontozták le az egyetemet. Tehát az egyetem mindent megtett, hogy Eszter vagy mások ne tudjanak nyilvánosan kritikát megfogalmazni a döntéssel szemben" - írja a TASZ, majd hozzáteszik:

"Csakhogy egy állami intézmény nem diszkriminálhat senkit a politikai véleményére való tekintettel. Ha Eszter politikai véleménye az, hogy Oroszország jelenlegi elnöke nem méltó a díszpolgári címre, akkor jogszerűtlen, hogy ő pusztán ezért ne fejezhesse ki a véleményét, miközben az egyetem mindenki más számára egyenlően biztosítja a kommentelési lehetőséget. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) feladata az, hogy az állami intézményekkel szemben fellépjen, ha azok hátrányosan különböztetnek meg származásra, vallásra, szexuális irányultságra vagy politikai véleményre tekintettel. Ebben az ügyben ez történt. Az EBH nyilatkozattételtre hívta fel a Debreceni Egyetemet az ügyben".

A döntésről is be fognak számolni.

(via 444.hu)

Rovatok