Index Vakbarát Hírportál

Az Emmi cáfolja, hogy nehezítenék az ételosztást a civil szervezeteknek

2017. november 28., kedd 14:01

Nem szűkítik, hanem bővítik az ételosztások lehetőségét, írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egy közleményben, amit az MTI-hez juttatott el. Az Emmi a Népszava értesüléseire reagált így. A lap azt írta: ők úgy tudják, a kormány egy miniszteri rendelettel akarja szabályozni az ételosztást úgy, hogy civilek és politikai pártok nem, csak állami, önkormányzati és egyházi szervezetek kapnának területfoglalási engedélyt az ételosztáshoz.

Az Emmi keddi közleményében tévesnek nevezte a sajtóértesüléseket, amelyek szerint rendelettel szigorítanák az ételosztások jogi szabályozását. Ezzel szemben – mint kiemelték – „korábban nem látott mértékű", 34 milliárd forintos új forrás áll rendelkezésre a rászorulókat támogató programban, hogy hajléktalanok, idősek, megváltozott munkaképességűek és nehéz helyzetű kisgyermekes családosok kapjanak ételcsomagokat.

A Népszava és az ATV is megkeresett civil szervezeteket a miniszteri rendeletről szóló első hírek miatt, és megtudták, hogy több szervezet is arra panaszkodott, hogy hiába adták be kérelmüket területfoglalásra, az engedélyt nem kapták meg. A Heti Betevő segítő szervezet például kénytelen magánterületen kiosztani az ételt, mert nem kapnak területfoglalási engedélyt, pedig tavaly még megadták nekik.

(Borítókép: Ételosztás a Blaha Lujza téren – fotó: Bődey János / Index)

Rovatok