Index Vakbarát Hírportál

HVG: Vadásznak a bírákra a kormánypárti politikusok

2017. november 29., szerda 17:28 | aznap frissítve

A HVG legújabb számának címlapsztorija szerint a nem kormánypárti sajtó mellett a bírók lettek a fő Fidesz-célpontok a választáshoz közeledve.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem is nyilatkozott, amikor arról kérdezték, hogy mit szól Budai Gyulának, az Országgyűlés igazságügyi bizottsága fideszes alelnökének ahhoz a kijelentéséhez, hogy minden bíró komcsi. A HVG-nek egy fővárosi bíró azt nyilatkozta, hogy azon már rég túl vannak, hogy Handótól várjanak valamit.

Lázár János kancelláriaminiszter név szerint ment neki Baka Andrásnak, az egykori Legfelsőbb Bíróság elnökének, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága korábbi bírájának. A miniszter Baka sértettségének tudta be azt a kúriai döntést, ami kimondja, hogy a tao is közpénz, így például Mészáros Lőrinc sem titkolhatja tovább, mire mentek el a felcsúti focinak címzett tao-milliárdok - írja a HVG. A Kúrián, választási ügyekben illetékes tanács tagjaként ítélkező Kárpáti Magdolnának pedig felróják, hogy Majtényi László felesége. Személyes támadások korábban is voltak, például 2014-ben arról írtak, hogy a Molnár Gyula MSZP-elnököt felmentő Mészár Róza a Gyurcsány Ferenccel is jó kapcsolatot ápoló Varga Jenő felesége.

A HVG-nek nyilatkozó Fleck Zoltán jogszociológus szerint évek óta nem tekinthető függetlennek az igazságszolgáltatás, és ezt most már a bírói karon belül is veszélyben látják. A fő csapást még 2012-ben mérték a harmadik hatalmi ágra: az új bírósági rendszer kialakításakor, a hatékonyság jelszavával, központosítást hajtottak végre, a változások élére pedig politikai jelöltet ültettek Handó személyében. A kényszernyugdíjazással pedig meg lehetett szabadulni a tapasztalt, önjáró bírák többségétől. 

Rovatok