Index Vakbarát Hírportál

Fel kell függesztenie a kormánynak a Helsinki Bizottság lejáratását

2017. december 8., péntek 19:06

Jogerős bírósági végzésben kötelezik a Miniszterelnöki Kabinetirodát, hogy függesszék fel a nemzeti konzultációs kérdőívek posta és internetes terjesztését, derül ki a Magyar Helsinki Bizottság közleményéből. Ugyan a kampánynak már vége van, de a döntés fontos lehet a civil szervezet személyiségi jogi perében.

A Magyar Helsinki Bizottság azért perelte be a kormányt, mert hazudott róluk a nemzeti konzultációs kérdőíven, ezzel megsértették a jó hírnévhez fűződő jogukat. Azt kérték, hogy a Fidesz kérjen elnézést és fizessenek kétmillió forint sérelmi díjat.

A Kabinetirodával szemben indított személyiségi pernek jövő hét szerdán lesz az első tárgyalása, ahol megvizsgálják, hogy a nyolcmillió embernek kipostázott konzultáció sérti-e az egyesület jó hírnevét. Az alábbi állítást kifogásolja a Helsinki Bizottság:

Soros György azt is el akarja érni, hogy a migránsok enyhébb büntetést kapjanak az általuk elkövetett bűncselekményekért. Soros György jelentős összegekkel támogat olyan szervezeteket, amelyek segítik a bevándorlást, és védik a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat. Ilyen például a Helsinki Bizottság, mely a határzár tiltott átlépése kapcsán azzal érvelt, hogy »aggályosnak tekinthető a jogellenes belépéssel kapcsolatos súlyos jogkövetkezmények alkalmazása«.” 

Ahogy azt mi is megírtuk, soha senki nem állította olyanokat, mint a nemzeti konzultációban szerepel, legalábbis Soros György vagy a Helsinki Bizottság biztos nem, ezért jelentették fel a kormányt.

A Fidesz gyorsan reagált a közleményre, természetesen a pártra jellemző eleganciával és stílussal.

"Botrányosnak tartjuk, hogy a Soros György által pénzelt Helsinki Bizottság meg akarja akadályozni, hogy a magyarok elmondják véleményüket a mindannyiunkat érintő bevándorlási tervekről. Beadványuk része annak a politikai nyomásgyakorlásnak, amelynek célja, hogy Magyarország adja fel eddig képviselt álláspontját a migráció ügyében. A Helsinki Bizottság az a szervezet, amely korábban feljelentette Magyarországot, amiért szerintük nem bánt megfelelő módon a bevándorlókkal, és ezzel még pénzt is keresett. Egy olyan szervezetről van szó, amely több száz millió forintot kap külföldről átláthatatlan módon.

A Kormány továbbra is fellép a betelepítések ellen és ragaszkodik ahhoz, hogy magyarok is elmondhassák erről a véleményüket. A magyarok soha nem látott számban éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen több, mint 2,3 millióan vettek részt a konzultációban."

Rovatok