Index Vakbarát Hírportál

Vádat emeltek a Teréz körúti robbantó ellen

2017. december 8., péntek 09:32 | aznap frissítve

A Teréz körúti robbantás ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség élet elleni és közbiztonság elleni bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, írják közleményükben.

Az elkövetőt előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette kísérletével, robbanóanyaggal és robbantószerrel visszaélés bűntettével, valamint terrorcselekmény előkészületének bűntettével vádolja az ügyészség.

"A vádirat lényege szerint 2016. szeptember 24-én este a vádlott a Budapest, VI. kerület Teréz körúton egy robbanószerkezetet tartalmazó táskát tett le a földre, amely robbanószerkezetbe a rombolóhatás fokozása érdekében nagy mennyiségű szöget helyezett el. Ezután kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró szolgálatban levő egyenruhás rendőrök a robbanószerkezet közvetlen közelébe érnek, majd azt a járőrpár megölésének szándékával, távirányítással működésbe hozta. A vádlott a sértettek megölését követően a náluk levő szolgálati lőfegyvereket el akarta venni.

A robbanás ereje alkalmas volt arra, hogy az annak közvetlen közelében lévő járőrök életüket veszítsék, és a közelben tartózkodó további személyek is súlyos, akár életveszélyes sérüléseket szenvedjenek. A járőrszolgálatot ellátó rendőrök a robbanás következtében súlyos, életveszélyes, míg egy további személy nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett" - írják.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a robbantó a Belügyminisztériumnak elküldött e-mailben leírta a robbanószerkezet összetételét, valamint elkészítésének lépéseit és jelezte, hogy egy későbbi időpontban konkrét követelésekkel fog előállni. Szándéka az volt, hogy a Belügyminisztériumot egy millió euro összegű készpénz kifizetésére kényszerítse azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben pénzkövetelését nem teljesítik, további robbantásokat követ el.

2016. október 19én azonban a TEK elfogta a férfit, akinek birtokában volt minden, hogy a fenyegetését beváltsa.

"A vádlott a cselekmény elkövetése idején kóros elmeállapotban nem szenvedett. Az általa elkövetett bűncselekmények akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetőek. A vádlott jelenleg is előzetes letartóztatásban van" - zárul a közlemény.

Ha véleménye van, írja meg a Facebook-oldalunkon!

Rovatok