Index Vakbarát Hírportál

Börtönbe kerülhetnek a Betyársereg tagjai

2017. december 18., hétfő 13:03

Közösség tagja elleni erőszak bűntettével is vádolja az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség azokat a fiatalokat, akik közül többen is a leginkább szélsőséges, rasszista megnyilvánulásairól ismertté vált Betyársereg  tagjaiként 2015-ben hónapokon át folyamatosan zaklatták és fenyegették egy roma család tagjait Szúcson - közölte az ügyészség.

Még 2015 januárjában egy internetes portálon megjelent egy roma családot rossz fényben feltüntető cikk. Ezután az elsőrendű vádlott az érintettfaluban kibérelt egy házat, ahol később megjelentek a Betyársereg tagjai. A kiszemelt család háza előtt rendszeresen elhaladtak, a család tagjait is jól észlelhető módon, több alkalommal is a beleegyezésük nélkül fotózták, videózták,miközben szidalmazták, „cigányozták”, és - fenyegető hangnemben – arra szólították fel őket, hogy a településről költözzenek el.

Volt, hogy a kerítésen át bemásztak a család házának udvarára, de az is többször megtörtént, hogy az utcáról bekiabálva fenyegették, becsmérelték a bent lakókat. Előfordult az is, hogy a II. rendű vádlott és társa a családhoz tartozó két kiskorú gyermeket fenyegető jelleggel követte a helyi buszmegállótól egészen az otthonukig, miközben folyamatosan videózták őket, ami a gyerekekben félelmet keltett.

A vádlottak közül többen még a családnak a szomszédos községben lakó rokonait, ismerőseit is fenyegette azok roma származása miatt, mely cselekmények során előfordult, hogy a közlekedés biztonságát is veszélyeztették.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség folytatólagosan, részben csoportosan, valamint kényszerítéssel elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntettével, továbbá magánlaksértés bűntettével, ezen túlmenően közúti veszélyeztetés bűntettével is vádolja az egyes elkövetőket, akikkel szemben - egy kivétellel - végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

Rovatok