Index Vakbarát Hírportál

Orbán kihirdette a magyar nemzeti egyszeregyet

2017. december 20., szerda 16:11

Megtartotta alakuló küldöttgyűlését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán Budapesten, a kamara vezetése változatlan, elnöke Győrffy Balázs (fideszes parlamenti képviselő), alelnökei Éder Tamás, ifjabb Hubai Imre, Kis Miklós és Zászlós Tibor lett a küldöttek döntése alapján, jelentette az MTI.

Magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne saját jövője Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban tartott ülésen. A miniszterelnök a magyar jövő egyik oszlopának nevezte az agrárgazdasági kamarát, amellyel mint mondta: "vállvetve küzdöttünk, hogy a földet magyar tulajdonban tartsuk".

A kormányfő szerint

a magyar gazdaságnak három kincse van: a magyar emberek, a föld és a víz.

Ezek védelme és gazdagítása a mindenkori kormány elsőrendű kötelessége - hangsúlyozta.

A termőföld magyar kézben tartásával kapcsolatban azt mondta: Magyarország egyetlen más nemzetnek sem lesz az "előkertje".

A mi nemzeti egyszeregyünk úgy hangzik: ez a mi földünk, a mi munkánk, minket illet, és nekünk is kell, hogy hasznot hajtson

- mondta Orbán Viktor "Ha 2018 áprilisában ismét felhatalmazást kapunk a magyaroktól az ország kormányzására, akkor önök számíthatnak ránk, és az önök szakmai programját közösen hajthatjuk végre" - mondta a küldötteknek a miniszterelnök.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a küldöttgyűlés személyi döntését kommentálva azt mondta "a győztes csapaton ne változtass" elv érvényesült. Így továbbra is az a célkitűzés, hogy a magyar agrárgazdaság és az élelmiszeripar, valamint a kereskedelem erőforrásait kihasználva az eddiginél is versenyképesebb legyen mind a bel- mind a külföldi piacokon.

Jakab István, az agrárkamarai választásokon győztes jelölő szervezet vezetőjeként kiemelte, a Magosz évtizedeken keresztül - szövetségeseivel együtt - a korszerű agrár- és élelmiszergazdaság, az élhető vidéki élet feltételeinek megteremtéséért dolgozott, és ez beteljesült. A Fidesz és a Magosz közötti kapcsolat azonos értékrenden alapuló erős szövetség - mondta a Magosz elnöke. Győrffy Balázs az MTI-nek elmondta: a kamarai tagság képviselőinek azon döntése, hogy a korábbi vezetés kapott újra bizalmat, alapot ad arra, hogy a megkezdett konstruktív munka folytatódjon. Ezt a kormány kész támogatni, amit Orbán Viktor miniszterelnök is jelzett a küldöttgyűlés résztvevői előtt - mutatott rá a NAK elnöke.

Jelzés értékűnek minősítette azt, hogy a gyűlésen a miniszterelnök mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor, a földművelésügyi tárca vezetője is jelen volt.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlése alakuló ülésén az Országház Felsőházi üléstermében 2017. december 20-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Rovatok