Index Vakbarát Hírportál

Már hajnalban sorbanálltak a rászorulók az ünnepi menüért

2017. december 24., vasárnap 14:51 | öt éve frissítve

A Magyarországi Krisna-tudatú hívők Közösségéhez tartozó Ételt az Életért Alapítvány idén is ételosztást szervezett a karácsonyi ünnepekre. Az alapítvány ünnepi ételosztásain a sorban álló emberekről készülő képek minden évben bejárják a közösségi médiát, sokaknak ezek a fotók jelenítik meg a legérzékletesebben a magyarországi elszegényedést, a leszakadó társadalmi rétegek problémáit. 

Az alapítvány idén is, ahogy már sok éve, 1600 adag ételt osztott szét, és ezzel együtt 1500, alapvető élelmiszerekből, lisztből, cukorból, kenyérből, konzervekből álló, és a karácsony alkalmából némi édességgel kiegészített élelmiszer-csomagot osztott ki a Blaha Lujza téren. Az ételosztáson éppen ezért főként szegény, de nem hajléktalan emberek jelentek meg, hiszen ezeket az élelmiszercsomagokat azok tudják hasznosítani, akik tudnak valahol főzni.

Az életosztás reggel kilenckor kezdődött, de tavaly óta a szervezők igyekeznek elkerülni a nagy és ezzel együtt látványos sorbanállást, ezért sorszámokat osztanak, és azt is megmondják, hogy a sorszámmal pontosan mikor kell visszajönni. A sor így nappal nem volt nagy, de hajnalban, a sorszámért tömegek álltak sorba, volt aki már hajnali öt előtt érkezett, hogy ne maradjon le az ételről.

Az Ételt az Életért Alapítvány Facebook oldalára kirakott fotón jól látszik, hogy már hajnali fél hatkor hatalmas a tömeg a téren. Ma töltött káposztát ehettek a rászorulók, de az alapítvány holnap és holnapután is szervez ételosztást a Blaha Lujza téren, holnap például halászlé lesz a menü, és mindkét nap kiosztanak újabb 1500 élelmiszercsomagot is.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentése szerint a magyarok 32 százaléka élt súlyos nélkülözésben 2016-ban. Ezzel az unió sereghajtói között vagyunk, csak a románoknál (50 százalék), bolgároknál (48 százalék) és görögöknél (36 százalék) él több szegény.

Az Index két éve forgatott a Blaha Lujza téren karácsony napján, az akkor készült videó ma is éppen ugyanolyan elgondolkodtató és érvényes.

Rovatok