Index Vakbarát Hírportál

Schmidt Máriáék a választások utánra halasztották a szélsőjobboldali sztártroll előadását

2018. január 9., kedd 10:10 | aznap frissítve

Schmidt Mária közalapítványa január végén tartotta volna az Európa Jövője című konferenciát, aminek nyitóelőadását az amerikai újjobboldal pedofílbotrányba belebukott sztárja, Milo Yiannopoulos tartotta volna. A meghívásnak a Fideszben sem örült mindenki, Gulyás Gergely, a kormánypárt alelnöke nyilvánosan is nemkívánatosnak nevezte Schmidték döntését, a konferenciát így csak a választások után, májusban tartják meg – írja a Mérce.hu.

"A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Ezért a Közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette" – közölte a Schmidt Mária vezette alapítvány.

Milo Yiannopoulos az amerikai újjobboldali mozgalom, az alt-right legnagyobb sztárja, publicistája és provokátora volt, mígnem a saját közösségének is kínossá vált, miután megértően beszélt a pedofíliáról. (Ha az ember nem szélsőjobboldali, akkor már korábban is problémásnak tűnhetett Milo az olyan kijelentéseivel, mint, hogy fogamzásgátlás elcsúfítja és megbolondítja a nőket, hogy a feminizmus és a rákos betegségek között vont párhuzamot, vagy hogy szíve szerint deportálta volna a kövér embereket.)

A meghívás hátteréről itt írtunk részletesebben.

Rovatok