Index Vakbarát Hírportál

A kormány nyilvánosságra hozta, hány fő menekültet fogadott be Magyarország

2018. január 15., hétfő 20:59

A szokásos "sorosozás" és "brüsszelezés" valamint az ő zsebeikben lévő ellenzéki képviselőközéssel megspékelve a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn az Országos Sajtószolgálaton keresztül közleményben hozta nyilvánosságra, hogy összesen hány főt fogadott be az ország az elmúlt években.

A Genfi egyezmény kötelez minket arra, hogy akik nemzetközi védelemre jogosultak, azokat védelemben részesítsük. A Genfi egyezmény szerint nemzetközi védelemre az jogosult, akinek élete veszélyben forog.

Mint írják, a nemzetközi védelemben részesülők száma nyilvános adat, és ez a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal honlapján megtalálható.

Az elmúlt három évben az alábbiak szerint nemzetközi védelemben részesítéséről döntöttek a magyar hatóságok:

 2015 508  
2016   432  
2017   1291  
2018   37 (nem végleges adat) 

A menekültügyi hatóság által fenntartott menedékkérők vagy védelemben részesített személyek elhelyezésére szolgáló nyitott és zárt intézményekben összesen jelenleg 490 fő tartózkodik, írja a tájékoztatási központ. Közülük 90% Magyarországon nem létesített lakcímet, hanem kihasználva a schengeni övezeten belüli szabad mozgás lehetőségét, a kiállított okmányokkal elhagyta Magyarország területét, írják.

A tájékoztatást megelőzte, hogy Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár a Times of Malta című lapban a múlt héten egy interjúban azt mondta: Magyarország nem fogadja el az uniós áthelyezési kvótát, de csak tavaly is titokban befogadott 1300 menekültet. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártok azóta számos alkalommal támadták a kormányt annak ellentmondó kommunikációja miatt.

Rovatok