Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ az ellenzéki pártok után nekiment a TASZ-nak

2018. január 17., szerda 16:31

Szokatlan - és talán egy állami szervtől méltatlan - hevességgel reagált szerdán az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szintén szerdán megjelent, az intézményt keményen kritizáló állásfoglalására. Az alapjogokon őrködő civil szervezet kritikájának az volt a lényege, hogy a hatósági döntések alkotmányossága megkérdőjelezhető,

az alkotmányellenes szankciók pedig a 2018-as választások szabad és tisztességes voltát is megkérdőjelezhetik.

A TASZ sarkos megállapítását hosszú elemzésében több érvvel is igyekezett alátámasztani. A legfontosabbak ezek közül:

A TASZ kemény konklúziója szerint

az ÁSZ szankciói jól illeszkednek az elmúlt években kibontakozó illiberális államképbe.

Ennek lényege, hogy az alkotmányos korlátok lebomlanak, "a közhatalom létükben veszélyezteti a hatalmon lévők kihívóit".

A választások az ilyen rendszerben azonban nem a közhatalmat bírók megmérettetésére, hanem közhatalmi pozíciójuk megerősítése szolgálnak. (...) Ez a választás nem tekinthető demokratikus, szabad és tisztességes választásnak.

ÁSZ: anarchisták támadtak

Az Állami Számvevőszék kérdésként megfogalmazott válaszában lényegében a TASZ állásfoglalásának egyes részleteivel, a tartalmi megállapítások konklúzióival vitatkozik.

a TASZ véleményének nyilvánossá tétele után anarchisták fizikailag is megtámadták az Állami Számvevőszék budapesti székházát.

Az ÁSZ számára nem léteznek kormánypárti vagy ellenzéki pártok, kizárólag ellenőrzött szervezetek vannak.

Az Állami Számvevőszék figyelemreméltó előrelépést ért el a kampánypénzek és pártok ellenőrzése területén.

Frissítés: A TASZ rövid posztban reagált az ÁSZ reakciójára. Az alapjogokkal foglalkozó civil szervezet szerint ők nem erőszakra, hanem egy valamire buzdítottak:

arra, hogy bírósággal mondassák ki, csak tisztességes eljárásban lehet bárkit, így pártokat is szankcionálni - különösen a vitatható jogszerűségű eljárásokban.

És az állami szervezetet kritizálva csak azt fejtették ki, hogy az ÁSZ-törvény jelenlegi szankciórendszere ennek az elvárásnak nem felel meg. A TASZ feladatának érzi, hogy keresse a helyes és alkotmányos utat - ami távol áll mindenfajta felforgató magatartástól.

Rovatok