Index Vakbarát Hírportál

Közmunkásokkal pucoltatják a diót a milliárdos cégénél

2018. január 19., péntek 20:44

Szabolcsban több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett éhbért kereső közmunkások pucolják a diót az ottani kereskedő cégeknek, például az ország 26. leggazdagabb embere, Szabó Miklós vállalatának - derül ki a HírTv Célpont című műsorából, amelynek tartalmát a csatorna előzetesen közölte. 

A Célpont az adás beharangozója szerint Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket. 

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését.

Ami törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit Dió Kft. tulajdonosa az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a legutóbbi Top100 kiadvány pedig a 26. leggazdagabb magyarként tartja nyilván, 42 milliárdos vagyonnal.

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak. 

Miután a Célpont stábja felkereste az érintett falvakat, Tranzit Dió Kft. vezetői felhívták az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a diópucolást és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén például iskolapadok gyártására fogják be ezentúl a közmunkásokat.

Rovatok