Index Vakbarát Hírportál

Az iskola mit sulykol? Kuss a neved!

2018. január 19., péntek 15:26

A most következő idézetek nem politológusoktól, filozófusoktól, szociológusoktól, pedagógiai szakértőktől, hanem 16-18 éves középiskolás diákoktól származnak. Pénteken ők nem mentek suliba, így tiltakoztak az elavult, nem gyakorlatias, felesleges túlterhelést okozó oktatási rendszer ellen.

A különböző gimnáziumokból érkezett diákok egy kis budai klubhelyiségben gyűltek össze. Körben ülve, egymással beszélgetve, a másik által elmondottakra figyelve és reagálva beszélgettek. Nem kinyilatkoztatásokat tettek, nem személyeskedtek, ahogy az a magyar politikai közbeszédben mára teljesen általánossá vált, hanem érveltek, a saját gondolataikat és véleményüket mondták el arról, amit az iskolában nap mint nap megélnek.

A diákok sokat beszéltek a fölösleges és sok tananyagról, arról, hogy az iskola és a tanulás mellett nem marad életük. Az elhangzottak legérdekesebb része mégis az volt, amikor szociológusokat megszégyenítő pontossággal arról beszéltek, szerintük miért tart ott a magyar társadalom és demokrácia, ahol, ha egyszer ilyen az iskolája.

Változtatás nélküli idézetek következnek:

Rovatok