Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán határőrség megerősítette, tőlük indult a migránsokat csempésző repülő

2018. január 19., péntek 13:37 | aznap frissítve

Az Ukrán Állami Határőrszolgálat megerősítette, hogy Ukrajnában szállt fel az a tizenegy migránst szállító repülőgép, amelyet még hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - írja a Karpathir.comra hivatkozva az ATV.

A határőrszolgálat szóvivője a lapnak azt mondta, hogy a repülő az ukrán-magyar határtól távol eső régióban szállt fel.

A határőrségnél észlelték a Magyarország felé tartó An-2-es típusú repülőgépet, ám nem rendelkeznek olyan eszközökkel, amellyel megtudnának állítani, egy az ukrán légteret átszelő légi járművet.

A repülőgép tulajdonosa avdijivkai (Donyeck megye) lakcímen van bejelentve - ezt az információt már átadták a magyar hatóságoknak, akikkel szorosan együttműködnek az ügy megoldásán.

Az Index azonban ukrán forrásból úgy tudja, hogy a gép lajstromjele nem szerepel a hivatalos nyilvántartásban. Ennek két oka lehet, vagy forgalomba nem helyezett gépről van szó, vagy forgalomból kivont gépről. Így az is elképzelhető, hogy egy reptéren állt a gép üzemen kívül, és hivatalosan légialkalmasságija sem volt. Attól, hogy a bárki számára elérhető nyilvántartásban nem szerepel a gép, azonban a lajtsromszáma alapján egy belső nyilvántartásban még látszhat.

Mint csütörtökön megírtuk, a rendőrség szerint a repülőn utazó és később a közeli templomban, buszon megtalált vietnámi és afgán állampolgárokat egy kivételével - aki menekültstátuszt kért - kiutasítják az országból. A rendőrség pénteki közlése szerint átadták az ukrán hatóságoknak a 10 migránst.

Rovatok