Index Vakbarát Hírportál

Szerdán éjfélkor járnak le az éves autópálya-matricák

2018. január 29., hétfő 10:08

Január 31-ig, azaz szerda éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves - megyei és országos - autópálya-matricák.

Az új matricát legegyszerűbben az interneten keresztül - akár számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével - lehet beszerezni az e-autopalyamatrica.hu oldalon. Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre köteleznek minket. A most megvásárolt éves matricák 2019. január 31-ig érvényesek.

A díjak 2018-ban nem változnak, azonban új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe.

Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza is fizetős lett.

Az úthasználati jogosultságot mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani, az e-matrica megvásárlása nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot. Elektronikus vásárlás esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Fontos változás: korábban, ha valaki jogosulatlanul lépett fizetős útszakaszra, nem volt lehetősége elkerülni a pótdíjat. Az új szabályozás szerint, ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot, így elkerülheti a pótdíjfizetést.

Rovatok