Index Vakbarát Hírportál

Kényes ügyekkel fogadják Orbánt Ausztriában

2018. január 30., kedd 05:12

Orbán Viktor miniszterelnök ma Bécsbe látogat, ahol találkozik Sebastian Kurz osztrák kancellárral és Heinz-Christian Strache alkancellárral is. 

Ez lesz az első hivatalos találkozó a 31 éves osztrák kancellár, illetve a magyar kormányfő között. A beszélgetés nem minősül kétoldalú diplomáciai találkozónak, csupán munkamegbeszélésnek. 

A miniszterelnök hétfő este arról posztolt a Facebookon, hogy a találkozókon "megállapodásokat akar kötni Magyarország és Ausztria megvédéséről". Információink szerint az egyeztetésen hivatalosan két téma fog szóba kerülni, de egyiknek sem lesz köze a migrációhoz: 

  1. Családtámogatás lefaragása - Év elején jelentette be az osztrák kormány, hogy le akarja faragni a családtámogatásként külföldre kifizetett több tízmillió eurós kiadást. Ha a tervezet átmegy, az csaknem negyvenezer magyar gyereket is érint. Ennyi gyerek szülei dolgozik Ausztriába bejelentve, és fizeti ott a járulékokat. (Erről itt írtunk bővebben.) 
  2. Pereskedés Paks2 miatt - Az osztrák környezetvédelmi minisztérium múlt héten közölte, hogy keresettel fordulnak az Európai Bírósághoz, mert nem tetszik nekik, hogy az atomerőmű bővítéséhez a magyar állam támogatást nyújt. (Erről itt írtunk bővebben.)

A két, magyar fél számára kényes téma azért is érdekes, mert úgy tűnik, hogy ezt a találkozót Orbán Viktor kezdeményezte. 

A miniszterelnök január 3-án közös sajtótájékoztatót tartott a lengyel kormányfővel, ekkor közölte, hogy még ebben a hónapban egyeztetni szeretne az osztrák kormány tagjaival, valamint a szellemi és gazdasági élet meghatározó szereplőivel. 

Orbán és Kurz között hivatalosan nem lesz szó migrációról, ami azért fájhat a miniszterelnöknek, mert ebben a témában garantáltan egy húron pendülnek. Kurz már 2015-ben kiállt Orbán menekültpolitikája mellett. 

Úgy tudjuk, Kurz és Strache mellett a kormányfő találkozik Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral, illetve Christoph Schönborn bíborossal is. Az egyházi vezetővel való megbeszélés azért lehet érdekes, mert Schönborn 2015-ben, a térséget érő migrációs hullám csúcspontján nagyon eltérő véleményt fogalmazott meg, mint Orbán. Mint mondta a Szemlélek blogon megjelent írás szerint: 

a menekültkrízis óriási alkalom arra, hogy a keresztények megmutassák hívő hozzáállásukat a muzulmánoknak, egyben saját hitüket is megismerjék.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt, az ÖVP elnöke, külügyminiszter kezet fog találkozójukon az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója második napján Brüsszelben 2017. június 23-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Rovatok